H νοητική άσκηση ενεργοποιεί νευρωνικά δίκτυα - χωρίς άσκηση θα χαλαρώσουν θα αδυνατίσουν και τελικά θα εξαφανιστούν. Γι αυτό σας δίνουμε 10 καθημερινά tips για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου σας μέχρι τα γεράματά σας.
- Σπάστε τη ρουτίνα. Βουρτσίστε τα δόντια σας με το αριστερό – οι δεξιόχειρες.
Γενικώς, προσπαθήστε από καιρό σε καιρό να λειτουργείτε με χέρι αντίθετο από αυτό που χρησιμοποιείτε κανονικά. Ενθαρρύνοντας έτσι τον εγκέφαλο να δημιουργήσει νέες συνάψεις. - «Ποτίστε» το μυαλό σας. O εγκέφαλος αποτελείται κατά 80% από νερό. Φροντίστε την ενυδάτωση του, πίνοντας καθημερινά έξι ποτήρια νερό το λιγότερο, αποφεύγοντας παράλληλα το αλκοόλ και τους πολλούς καφέδες.
- Κοιμηθείτε ένα γεμάτο επτάωρο. Το λιγότερο και σε καθημερινή βάση. H έλλειψη ύπνου δυσχεραίνει τη μάθηση, τη συγκέντρωση και τη μνήμη.
- Διαβάστε βιβλία. H ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο, ειδικά όταν εμπεριέχει αποθήκευση και ανάκληση πληροφορίας. Από αυτή την άποψη, ένα μυθιστόρημα, θεωρητικά, οξύνει περισσότερο το νου από ένα βιβλίο με διηγήματα, που είναι πιο σύντομα!
- Περιορίστε την τηλεόραση. Σύμφωνα με τον επιφανή παιδοψυχίατρο και νευροβιολόγο του Χάρβαρντ, δρ Ντανιέλ Ζίγκελ. σε αντίθεση με ορισμένα videogames που μπορεί να οξύνουν την αντίληψη, η τηλεόραση έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Όσοι παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα πάνω από δύο ώρες τη μέρα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν από Ατλσχάιμερ. - Αποβάλλετε το στρες. Εισπνεύστε αργά, επιτρέποντας στο στομάχι σας (όχι στο στήθος) να γεμίσει και στη συνέχεια πείτε τη λέξη «ένα» καθώς εκπνέετε. Επαναλάβετε για δέκα λεπτά.
- Ξεκούραστε το μυαλό σας. Δεν απαιτούνται πάνω από πέντε λεπτά καθημερινά -ακόμη και στο διάλειμμα της δουλειάς σας - για να «αδειάσετε» από σκέψεις και να επιστρέψετε δριμύτερος σε αυτήν.
- Διώξτε τις αρνητικές σκέψεις. Οι επίμονες αρνητικές σκέψεις, που ενεργοποιούνται αυτόματα και πηγάζουν κυρίως από την ανασφάλεια, αυξάνουν την παραγωγή στρεσογόνων ορμονών που βλάπτουν τις κυψέλες του εγκεφάλου. Γράψτε στο χαρτί τις αρνητικές σας σκέψεις και μεθοδεύατε σχέδιο αντιμετώπισης τους. Θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα.
- Κάντε έρωτα. Τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό που είναι καλό για την καρδιά, είναι καλό και για το μυαλό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Επιπλέον, ενισχύει θετικά τον οργανισμό και καταπολεμά το στρες.
- Χορέψτε! Από τις πιο ευχάριστες ασχολίες που ενεργοποιούν το μυαλό, ο χορός προϋποθέτει τα πάντα: από συντονισμό και οργάνωση μέχρι σχεδιασμό και ορθή εκτίμηση και κρίση.
Και οι 10 συμβουλές για την βελτίωση της μνήμης
- Γυμναστική. Να την κρατούμε σε εγρήγορση με ποικίλες πνευματικές ενασχολήσεις σε όλες τις ηλικίες, ιδίως στην τρίτη ηλικία (σταυρόλεξα, κατασκευές, εργόχειρα, διάβασμα)
- Επανάληψη. Να λέμε και να ξαναλέμε την πληροφορία που θέλουμε να συγκρατήσουμε ώσπου να την κάνουμε «κτήμα» μας και να αποθηκευτεί στη μακρόχρονη μνήμη.
- Σημειώσεις. Να σημειώνουμε σημαντικές πληροφορίες, όπως κωδικούς, και να έχουμε γραπτή οργάνωση.
- Οικονομία και μυστικότητα. Να χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό για πολλά πράγματα, που έχει κάποια προσωπική σημασία για μας, αλλά δεν θα μπορούσε εύκολα να τον μαντέψει κάποιος άλλος.
- Ομαδοποίηση – οργάνωση. Να θυμόμαστε τις πληροφορίες σε μικρές ομάδες, όπως γίνεται με τα αρχικά νούμερα των κινητών ανάλογα με την εταιρεία, που τα θυμόμαστε σαν ένα «κομμάτι» πληροφορίας και επομένως δεν επιβαρύνουμε τη μνήμη μας.
- Πολλαπλή κωδικοποίηση. Να προσπαθούμε να κωδικοποιήσουμε τις πληροφορίες όχι μόνο λεκτικά, αλλά και οπτικά ή σωματικά (π.χ., ποια είναι η ακριβής κίνηση του χεριού όταν πληκτρολογούμε έναν κωδικό) ώστε να έχουμε περισσότερους νοητικούς τρόπους πρόσβασης.
- Σωματική υγεία. Να μην πίνουμε και προσπαθούμε να θυμηθούμε λεπτομέρειες
- Ψυχική Υγεία. Να έχουμε καλή ψυχική υγεία (όχι στο άγχος και στην κατάθλιψη).
- Ψυχραιμία. Να μη μας πιάνει πανικός κάθε φορά που ξεχνάμε κάτι, αναγνωρίζοντας ότι είναι φυσικό, να κάνουμε διάλειμμα και στη συνέχεια θα διαπιστώσουμε ότι η πληροφορία μάς έρχεται στον νου χωρίς προσπάθεια!
- Νόημα. Να προσδίδουμε στο προς απομνημόνευση υλικό νόημα, να το εντάσσουμε δηλαδή στο προσωπικό μας σύστημα γνώσεων και βιωμάτων. Έτσι και η απομνημόνευση (κωδικοποίηση) επιτυγχάνεται καλύτερα και η ανάκληση του υλικού.
- Πηγή:http://sciencearchives.wordpress.com/2010/10/03/%CF%8C-%CE%AD-%CE%AD-%CF%8Eepsilo/
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να γράφετε τα σχόλιά σας, αρκεί να μην περιέχουν υβριστικές λέξεις, η προσβολές για οποιονδήποτε. κακόβουλα σχόλια θα διαγράφονται μαζί με τον συγγραφέα τους.Ευχαριστώ.