Νεα Άρθρα
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Φάκελος - Eυεξία:Kινήσεις express για ολική επαναφορά

Φάκελος - Eυεξία:Kινήσεις express για ολική επαναφορά

της Μαρίας Παπαδοδημητράκη



Αν ξυπνάτε και είστε κουρασμένοι, αν στη διάρκεια της ημέρας νιώθετε τις δυνάμεις σας να σας εγκαταλείπουν και τα νεύρα σας να τεντώνουν, ήρθε η ώρα για αλλαγή. Αφήστε το χειμώνα πίσω σας, διώξτε από πάνω σας το γκρι και υποδεχτείτε την άνοιξη με διάθεση ανανέωσης. Αυτόν το μήνα το Vita ζητά τηβοήθεια των ειδικών και επιστρατεύει την επιστημονική γνώση που θα φέρει την ευεξία στο σώμα, το μυαλό και την ψυχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες και το πρόγραμμα που διαμορφώσαμε για εσάς και χαρείτε τον καινούργιο σας εαυτό! 



Οι ορμόνες της ευφορίαςΕίναι τοις πάσι γνωστός ο κρίσιμος ρόλος των ορμονών στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και φυσικά στη διάθεσή μας. Οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη είναι οι ορμόνες της ευφορίας. Ας δούμε πώς μπορούμε να διεγείρουμε την παραγωγή τους.

Σεξ και πάλι σεξ! 
Ο πιο απολαυστικός τρόπος για να πλημμυρίσουμε από τις ορμόνες της χαράς είναι το σεξ. Πολλές είναι οι έρευνες που επιβε­βαιώνουν τη συμβολή της σεξουαλικής επαφής στη γενική ευεξία του οργανισμού, καθώς εκκρίνονται ενδορφίνες, που καταπολεμούν το στρες, προκαλούν χαλάρωση και απελευθερώνουν αυξητική ορμόνη, που μειώνει το λίπος και αυξάνει το μυϊκό ιστό. Πώς να έχεις, όμως, διάθεση για σεξ όταν νιώθεις εξαντλημένος;

Ανεβάστε την ερωτική σας διάθεση
Αγόρια στον ήλιο Σύμφωνα με πρόσφατη αυστριακή μελέτη, η ηλιοθεραπεία φαίνεται να τονώνει την ανδρικήλίμπιντο. Ειδικοί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Graz ανακάλυψαν ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της βιταμίνης D (που παράγεται κυ­ρίως κατά την έκθεσή μας στον ήλιο), τόσο υψηλότερα είναι και τα επίπεδα της τεστοστερόνης.
Σε βλέπω στο ποτήρι μου Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας διαπίστωσαν ότι η σεξουαλική επιθυμία είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες που πίνουν μέ­τριες ποσότητες κόκκινου κρασιού σε σχέση με όσες προτιμούν άλλα αλκοολούχα ποτά ή δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ. Επίσης, έρευνα του Πανεπιστημίου του Queensland έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σε γυναίκες στο στάδιο της εμμηνόπαυσης συνδέεται θετικά με την ευεξία τους.

Κοιμηθείτε γλυκά Οι λίγες ώρες ύπνου ευθύνονται συχνά για την έλλειψη ευεξίας. Σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου Αεροδιαστημικής Ιατρικής, ο ύπνος εμποδίζει την παθολογική αύξηση της κορτιζόλης. Συγκεκριμένα, σε μια ομάδα πιλότων που για 1 εβδομάδα κοιμήθηκε 6 ώρες ή λιγότερες, ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία, βρέθηκε ότι τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό τους αυξήθηκαν κατά 50-80% και παρέμειναν αυξημένα για 2 ημέρες.

Ιδρώστε
Κάθε μορφής άσκηση, αλλά ιδιαίτερα η αεροβική, προκαλεί ευεξία, που οφείλεται στην καλύτερη αιμάτωση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και στην αυξημένη έκκριση ορμονών (π.χ. σεροτονίνης, ενδορφινών) που βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική διάθεση. Έρευνα από το University of British Columbia επιβεβαιώνει την αντικαταθλιπτική δράση της γυμναστικής, ενώ ομάδα ειδικών από το Μόναχο επιβεβαιώνει τη θεωρία του «Runner’s effect», κατά την οποία το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων έχει ως αποτέλεσμα μια κατάσταση ευφορίας που οφείλεται σε μηχανισμούς του εγκεφάλου με οπιώδη δράση.



«Πειραγμένες» ορμόνες

Ανεβάστε
Ενδορφίνες:
 Τρέξτε 30΄.Σεροτονίνη: Απολαύστε λίγη μαύρη σοκολάτα.


Κατεβάστε
Κορτιζόλη:
 Κοιμηθείτε 8 ώρες.

Κατεχολαμίνες: Γελάστε.


Μία επίσκεψη σε γιατρό Ορισμένες φορές, η «πεσμένη» ­διάθεση οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις, οι οποίες επηρεάζουν την έκκριση ορμονών που επιδρούν στην ψυχολογική σας κατάσταση:
Διαταραχές του θυρεοειδούς Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες T3 και T4, επιβραδύνονται όλες οι λειτουργίες του οργανισμού και νιώθετε καταβεβλημένοι. Αντίθετα, όταν παράγει περισσότερες ορμόνες από το φυσιολογικό, νιώθετε άγχος, ένταση και ταχυκαρδίες. Μία απλή εξέταση αίματος αρκεί για να ελέγξετε τα επίπεδα των ορμονών σας. Αν εντοπιστεί πρόβλημα, αντιμετωπίζεται με τη λήψη 1 χαπιού καθημερινά.
Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο Στις πιθανές αιτίες του περιλαμβάνονται η πτώση στην παραγωγή προγεστερόνης, η έλλειψη οιστρογόνων ή η διαταραχή στον τρόπο που οι χημικές ουσίες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος αντιδρούν στις ορμόνες αυτές. Η συστηματική άσκηση και η σωστή διατροφή περιορίζουν συνήθως τα συμπτώματα.
Εμμηνόπαυση Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων, σε συνδυασμό με γενικότερες αλλαγές στο σώμα και τον ψυχισμό, μπορεί να προκαλέσουν άγχος, κατάθλιψη, ελάττωση της λίμπιντο, αδυναμία συγκέντρωσης, μείωση της ενεργητικότητας. Αν δεν αντιμετωπίζετε έντονο πρόβλημα, περιορίστε τα ενοχλητικά συμπτώματα με αλλαγές στον τρόπο ζωής (διακοπή καπνίσματος, άσκηση, ισορροπημένη διατροφή).
Επιλόχεια κατάθλιψη Αμέσως μετά τον τοκετό, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πέφτουν χαμηλά, αλλαγή που μπορεί να προκαλέσει το πρόβλημα. Στις ήπιες περιπτώσεις (που είναι και η πλειονότητα) χρειάζονται 1-3 μήνες για να βελτιωθεί η διάθεση, με τη βοήθεια ενός ειδικού.

Οι τροφές που χαρίζουν ενέργεια
Είναι πια αποδεδειγμένο ότι η κακή διατροφή επηρεάζει το σώμα, το μυαλό και τη διάθεσή μας. Υπάρχουν, λοιπόν, τροφές και συστατικά που προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια και ευεξία.

Κρόκος Κοζάνης Το γνωστό σαφράν περιέχει καροτενοειδή και η συστηματική του χρήση συμβάλλει στην τόνωση και την ευεξία. Μάλιστα, έχει ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, καθώς επηρεάζει τη δραστηριότητα της σεροτονίνης και βελτιώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες και ιδιαίτερα τη μνήμη.

Θαλασσινά
Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι συνδεδεμένα με την υγεία και την ευεξία και περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που σχετίζεται με τη μειωμένη εκδήλωση κατάθλιψης. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Kuopio στη Φιλανδία μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 3.204 ενηλίκων και διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν ψάρια περισσότερο από 1 φορά την εβδομάδα είχαν καλύτερη διάθεση, διαφορά που φάνηκε κυρίως στις γυναίκες.

Καρύδια
Είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, που σε συνδυασμό με την τρυπτοφάνη και τη μελατονίνη συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, περιέχουν μαγγάνιο, απαραίτητο για την παροχή ενέργειας. Σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να τριπλασιάσει τα επίπεδα μελατονίνης στο αίμα και να αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα των εγκεφαλικών κυττάρων.

Κόκκινο λάχανο Από τα σημαντικότερα συστατικά του είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ. ινδόλες, ανθoκυανίνες). Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Food Science and Technology» έδειξε ότι οι ανθο­κυανίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, αυξάνοντας την πνευματική οξύτητα.

Κόκκινα μούρα Αν σας προσφέρουν ένα χυμό κόκκινων μούρων, μην αρνηθείτε, γιατί πρόκειται για «βόμβα» αντιοξειδωτικών. Για να μάθετε περισσότερα, γυρίστε στη σελίδα 114.

Μπίρα
Το κυριότερο αντιοξειδωτικό του κριθαριού, η ξανθοχουμόλη, σχετίζεται με την προστασία της καρδιάς και των αγγείων, ενώ περιέχει μαγγάνιο και μαγνήσιο, απαραίτητα για την παροχή ενέργειας. Από ιαπωνική μελέτη με 2.000 συμμετέχοντες διαπιστώθηκε ότι η μέτρια κατανάλωση κριθαριού σε μορφή μπίρας βελτίωσε τη νοητική εγρήγορση και το δείκτη νοημοσύνης και μείωσε το ρυθμό εκφύλισης των εγκεφαλικών κυττάρων.

Νερό Το νερό δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για ευεξία, καθώς ακόμα και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ενεργητικότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί μαζί με το νερό χάνονται και πολύτιμοι ηλεκτρολύτες, απαραίτητοι για τη φυσιολογική λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος.

Πράσινο τσάι
Οι τονωτικές του ιδιότητες οφείλονται κυρίως στην καφεΐνη και στα αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition», ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tohocu του Τόκιο διαπίστωσαν ότι αν καταναλώνει κανείς ημερησίως πάνω από 2 φλιτζάνια πράσινο τσάι, μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πνευματική οξύτητα και εγρήγορση.

Σοκολάτα
Το μαγνήσιο και η τυροσίνη που περιέχει βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και τονώνουν το μυϊκό σύστημα, ενώ η καφεΐνη, η θεοβρωμίνη και η φαινυλαιθυλαμίνη «ανεβάζουν» τη διάθεση και επιδρούν θετικά στο νευρικό σύστημα, προσδίδοντας στη σοκολάτα αναλγητικές ιδιότητες. Έρευνα του βρετανικού Northumbria University έδειξε ότι τα φλαβονοειδή της μαύρης σοκολάτας καταπολεμούν το αίσθημα κόπωσης και αυξάνουν την πνευματική οξύτητα.

Καφές
Αν και συχνά η καφεΐνη σχετίζεται με προβλήματα όπως η αύξηση της πίεσης, η πραγματικότητα είναι πως αυτό συμβαίνει με την υπερβολική κατανάλωση. Ανασκόπηση μελετών από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει την επαγρύπνηση, μειώνει το αίσθημα κόπωσης και βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες. Επίσης, μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που έγιναν τελευταία σχετικά με τον καφέ είναι η παρουσία ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς… Το πρωινό βελτιώνει τις γνωσιακές λειτουργίες, το επίπεδο επαγρύπνησης και τη διάθεση, έδειξε μελέτη του γερμανικού Πανεπιστημίου του Ulm σε εφήβους ηλικίας 13-20 ετώνΤα «υλικά» της ευεξίας

Υδατάνθρακες
Αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας και τόνωσης. Τους κατανέμουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με τη δραστηριότητα που ακολουθεί, δηλαδή αρκετούς το πρωί και λιγότερους το βράδυ. Ωστόσο, αποφύγετε τους απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη), που ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα ενέργειας αλλά μεσοπρόθεσµα συμβάλλουν στην αύξηση της κούρασης.

Αμινοξέα (κρέας, γαλακτοκομικά, σοκολάτα)
Με κυριότερες την τυροσίνη και την τρυπτοφάνη, οι ενώσεις αυτές αποτελούν πρόδρομες ουσίες για τη σεροτονίνη και τη νοραδρεναλίνη, ενώ η L-καρνιτίνη σχετίζεται με την ενέργεια και τη ζωτικότητα, αφού μεταφέρει καύσιμη ύλη στα μιτοχόνδρια.

Ω-3 λιπαρά (καρύδια, αμύγδαλα, σουσάμι, λιπαρά ψάρια)
Χρειάζονται για την παραγωγή ενέργειας και το σχηματισμό νευροδιαβιβαστών, απαραίτητων στην ευεξία. Έρευνες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιένης και το Πανεπιστήμιο του Πίτσ­μπουργκ επιβεβαιώνουν ότι τα ω-3 λιπαρά βελτιώνουν την ψυχολογική διάθεση. 

Tip 
Για καλύτερα αποτελέσματα, συνδυάστε τα ω-3 λιπαρά με συστατικά όπως η ινοσιτόλη (δημητριακά ολικής άλεσης) και η χολίνη (κρόκος αυγού).

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (συκώτι, αυγό, παντζάρι, σγουρό λάχανο)
Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος και συμμετέχουν στους περισσότερους μηχανισμούς παραγωγής ενέργειας.

Βιταμίνη C (ακτινίδια, φράουλες, βερίκοκα, μοβ λάχανο, μπρόκολο)
Συμμετέχει στην παραγωγή της σεροτονίνης, ορμόνης με ζωτική σημασία για την τόνωση του οργανισμού.
Tip Έρευνες έχουν συνδέσει τόσο τη βιταμίνη Β12 όσο και τη βιταμίνη C με τη βελτίωση της διάθεσης, ακόμα και της κατάθλιψης.

Ψευδάργυρος (θαλασσινά, κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, βρόμη, γάλα, αυγά) Απολύτως απαραίτητος, καθώς συμμετέχει στις περισσότερες διαδικασίες και αντιδράσεις παραγωγής ενέργειας.

Μαγνήσιο (βρόμη, φασόλια, σπανάκι, φιστίκια, ψάρια, αγκινάρα, γάλα)
Είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας, ιδίως σε όσους γυμνάζονται συστηματικά. Όταν προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες, κρατάμε μακριά την κόπωση και την ατονία.

Σίδηρος (συκώτι, κόκκινο κρέας, θαλασσινά, κοτόπουλο) 

Καθοριστικής σημασίας για τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα και την παραγωγή ενέργειας. Εφοδιάζοντας τον οργανισμό μας με σίδηρο έχουμε τις προϋποθέσεις για να αποφύγουμε τη σωματική και πνευματική κόπωση.

Συνένζυμο Q10 (σαρδέλες, κόκκινο κρέας, φασόλια, σπανάκι, φιστίκια) Σχετίζεται με την πνευματική και σωματική τόνωση και ευεξία και βοηθά στην παραγωγή ενέργειας. Μάλιστα, έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι η λήψη του μπορεί να έχει νευροπροστατευτική δράση.

Προβιοτικά
Η καλή εντερική λειτουργία σχετίζεται και με την ευεξία, αφού, όπως γνωρίζετε, ακόμα και ένα απλό φούσκωμα μπορεί να «χαλάσει» τη διάθεσή σας. Τα προβιοτικά βοηθούν στην αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας και ανακουφίζουν από τη δυσφορία.

Αντιοξειδωτικά (κόκκινο κρασί, φρουτα, λαχανικα)
Η κατανάλωσή τους έχει ως αποτέλεσμα την «εξοικονόμηση» της ενέργειας που δαπανάται για την εξουδετέρωση των τοξινών και των ελευθέρων ριζών. 


Σηκωθείτε από τον καναπέ σας
Ο άνθρωπος είναι «φτιαγμένος» για να κινείται και όχι για να περνά τις ώρες του μπροστά σε μια τηλεόραση ή ένα PC. Η φυσική δραστηριότητα βοηθά στην αύξηση της ενεργητικότητας και στην αντιμετώπιση του στρες.

Κερδίστε τόνωση και χρόνια Έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που δημοσιεύτηκε στο «British Journal of Sports Medi­cine», έδειξε ότι 1 ώρα έντονης αεροβικής άσκησης (γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, χορός, ποδήλατο, τένις) 5 ημέρες την εβδομάδα, για περισσότερο από 1 χρόνο, μπορεί να «κόψει» 10 ή και περισσότερα χρόνια από τη βιολογική ηλικία ατόμων 64 ετών και άνω.

Περπατήστε στη φύση
Το περπάτημα στη φύση φαίνεται ότι αυξάνει την έκκριση ενδορφινών τόσο με την άσκηση όσο και με την απόλαυση που δίνει η επαφή με το πράσινο. Μάλιστα, η ευεργετική αυτή επίδραση ωφελεί ακόμα και τους καταθλιπτικούς. Έρευνα του βρετανικού ιδρύματος για τη νοητική υγεία «Mind» έδειξε ότι μετά τη βόλτα στο πάρκο το 71% των συμμετεχόντων ανέφερε μειωμένα επίπεδα κατάθλιψης και το 90% τόνωση της αυτοεκτίμησής του.

Τεντωθείτε! Σας προτείνουμε τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για πρωινή τόνωση και βραδινή χαλάρωση.
Για πρωινό ξύπνημα 
Κοιλιακοί Ξαπλώστε ανάσκελα και λυγίστε τα γόνατα. Στηρίξτε τον αυχένα με τα χέρια σας και ανασηκώστε ελαφρά την πλάτη, κρατώντας τη μέση στο δάπεδο. Κάντε 15 επαναλήψεις.
Ποδήλατο Ξαπλώστε ανάσκελα, σηκώστε τα πόδια ψηλά, βάλτε τα χέρια στον αυχένα και κάντε εναέριο ποδήλατο. Κάντε τουλάχιστον 2 επαναλήψεις των 20 περιστροφών, με ενδιάμεσα διαλείμματα 1 λεπτού.
Push-ups Στηριχτείτε στις μύτες των ποδιών (ή για ευκολία στα γόνατα) και τις παλάμες και κατεβείτε αργά, λυγίζοντας τους αγκώνες. Κάντε 8-10 επαναλήψεις, κρατώντας την πλάτη ίσια.

Για χαλάρωση
Διάταση πλευρών του κορμού
 Από όρθια ή καθιστή θέση, σηκώστε το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι και γείρτε τον κορμό αργά προς την άλλη πλευρά, τεντώνοντας το χέρι πάνω και πλάγια. Μείνετε στη θέση αυτή για 10-15΄΄ και επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.
Διατάσεις για μέση και πλάτη Γονατίστε και καθίστε πάνω στις φτέρνες των ποδιών σας. Γείρτε τον κορμό μπροστά και απλώστε τα χέρια όσο πιο μακριά μπορείτε, έχοντας το κεφάλι ανάμεσά τους. Μείνετε στη στάση αυτή για 10-15΄΄.

Πιέστε!
Εφαρμόστε τις παρακάτω τεχνικές 3-4 φορές την εβδομάδα, για όσο διάστημα θέλετε. 

Χέρια Με το δείκτη και τον αντίχειρα του ενός χεριού, πιέστε την περιοχή στη συμβολή των οστών του δείκτη και του αντίχειρα του άλλου χεριού. Ασκήστε κυκλικές πιέσεις για 1΄ και στα δύο χέρια.
• Η πίεση στο σημείο αυτό έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη ζωτικότητά σας, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και τονώνει ψυχικά και σωματικά.
Πέλματα Με τον αντίχειρα, ασκήστε κυκλικές πιέσεις για 1΄ στα πόδια, στη βάση μεταξύ 2ου και 3ου δαχτύλου.
 Πιέζοντας εκεί, ενεργοποιείτε την ανακλαστική περιοχή της πλάτης, όπου συγκεντρώνεται το ψυχικό και σωματικό βάρος, αποφορτίζετε και τονώνετε τον οργανισμό.
Αυτί Με τον αντίχειρα και το δείκτη, ασκήστε κυκλικές πιέσεις για 30-40΄΄ στο πάνω μέρος του αυτιού, λίγο πριν από το σημείο που το πτερύγιο ενώνεται με το κεφάλι.
• Η πίεση στην περιοχή αυτή ενεργοποιεί την έκκριση ενδορφινών.



Ξεκούραστη γιόγκα

Ξαπλώστε στο πάτωμα, με τα πόδια κατακόρυφα στον τοίχο και τους γλουτούς να ακουμπούν επάνω του. Ακουμπήστε τις παλάμες απαλά στην κοιλιά και χαλαρώστε τους ώμους και το σώμα σας. Αν θέλετε, μπορείτε να ανοίξετε τα πόδια ή να λυγίσετε τα γόνατα, να ενώσετε τα πέλματα μεταξύ τους και να αφήσετε τα πόδια να χαλαρώσουν στο πλάι. Μείνετε για 12 αναπνοές.
• Η στάση αυτή ηρεμεί και ξεκουράζει.


Άλλα κόλπα... Ακόμα κι αν ακολουθήσατε τις προηγούμενες συμβουλές μας, μπορείτε με μερικές απλές κινήσεις που θα κάνετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας να διεγείρετε εύκολα την αίσθηση της ευφορίας και να πλημμυρίσετε με ενέργεια.

Αντλήστε δύναμη από τη φύση 
Ginkgo biloba
Φαίνεται να έχει αντιοξειδωτική δράση και να προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της μνήμης και της απόδοσης, την όξυνση της προσοχής και της ενεργητικότητας. Από έρευνα του Πανεπιστημίου Purdue στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που λάμβαναν 184 mg Ginkgo biloba την ημέρα ήταν πιο παραγωγικοί το μεσημέρι συγκριτικά με όσους δεν το λάμβαναν.
Τρόπος λήψης Kάψουλες (1 το πρωί και 1 το μεσημέρι μετά το φαγητό), για 1-2 μήνες.



Προσοχή! Πριν ξεκινήσετε τη λήψη οποιου­δήποτε βοτάνου, ενημερώστε το γιατρό σας, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις η χρήση τους αντενδείκνυται (π.χ. εγκυμοσύνη, αλλεργίες).


Ginseng
Δραστικά συστατικά του είναι τα ginsenosides, στα οποία οφείλεται η τονωτική, αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση του. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην ευεξία του οργανισμού, απομακρύνει τις τοξίνες, βελτιώνει τη μνήμη, ανακουφίζει από την κούραση, χαρίζει πνευματική διαύγεια και αυξάνει τη λίμπιντο.
Τρόπος λήψης Σιγοβράστε 3 γρ. ρίζας σε 2 ποτήρια νερό για 1 ώρα. Στραγγίστε και πιείτε 1 ποτήρι, 2 φορές την ημέρα. Μην το πάρετε περισσότερο από 3 μήνες και κάντε διάλειμμα 7-14 ημέρες για κάθε 2-3 εβδομάδες χρήσης.
Info Αν έχετε υψηλή πίεση, καρδιαγγειακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα ή δυσλειτουρ­γίες του νευρικού συστήματος, δεν πρέπει να παίρνετε ginseng.

Ιπποφαές
Ανήκει στις «υπερτροφές», αφού περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες, οι περισσότερες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Προσφέρει τόνωση και ευεξία, ενισχύει το νευρικό σύστημα, μειώνει το άγχος, προστατεύει από καρδιαγγειακά προβλήματα και αποτοξινώνει.
Τρόπος λήψης Βάλτε σε 1 μπρίκι 1 κούπα νερό και προσθέστε 4-5 καρπούς ιπποφαoύς. Βράστε το μείγμα για 3-5΄, αφήστε το να κρυώσει και πιείτε 2-3 φορές την ημέρα.

Χαμομήλι Μεταξύ άλλων, περιέχει κουμαρίνες, διάφορα φλαβονοειδή και αιθέρια έλαια. Έχει αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη και ηρεμιστική δράση, κατευνάζει τις εντάσεις, το στρες και βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.
Τρόπος λήψης Βάλτε 1 κουταλιά χαμομήλι σε 150 γρ. βραστό νερό. Αφήστε το για 15΄, σουρώστε το και πιείτε το με μέλι.

Λεβάντα Ηρεμεί το νευρικό σύστημα, καταπραΰνει τους πόνους στο στομάχι και καταπολεμά τις αϋπνίες, το στρες, αλλά και τους πονοκεφάλους.
Τρόπος λήψης Μουλιάστε 1 κουταλάκι χαμομήλι, 1 κουταλάκι λεβάντα, 1 κουταλάκι μελισσόχορτο και λίγα άνθη βαλεριάνας σε βραστό νερό για 10΄. Σουρώστε το μείγμα και πιείτε μέχρι 3 φορές την ημέρα, ζεστό ή κρύο. 


AναζωογονηθεΊτε με αιθέρια έλαια

Βασιλικός Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, καθαρίζει το μυαλό, ανακουφίζει από την πνευματική κόπωση, ενισχύει τη μνήμη και την αυτοσυγκέντρωση.
Τι να κάνετε Γεμίστε την μπανιέρα με χλιαρό νερό, διαλύστε 6-7 σταγόνες βασιλικό και απολαύστε ένα χαλαρωτικό μπάνιο για 20΄.

Δεντρολίβανο
Ιδανικό για όσους κουράζονται σωματικά και πνευματικά. Ανα­ζωογονεί και τονώνει το κυκλοφορικό και τη μνήμη και έχει αποτοξινωτική δράση. Χρησιμοποιείται σε μείγματα.
Τι να κάνετε Σε 30 ml αμυγδαλέλαιο, ρίξτε 4 σταγόνες δεντρολίβανο, 3 σταγόνες βασιλικό, 3 σταγόνες μέντα, 2 σταγόνες φασκόμηλο και 3 σταγόνες νερολί. Κάντε μασάζ με το μείγμα για περίπου 1 ώρα.

Άγριο κυπαρίσσι
Ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της πνευματικής κόπωσης, καταπραΰνει το άγχος και την ανησυχία.
Τι να κάνετε Σε έναν αρωματικό λύχνο, προσθέστε 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε λίγο νερό και ανάψτε τον.

Πάρτε βαθιά αναπνοή
Οι αναπνευστικές τεχνικές της γιόγκα χαρίζουν ευεξία και καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού. Ξαπλώστε ανάσκελα και αισθανθείτε το στήθος σας να... ανθίζει. Απελευθερωθείτε από κάθε σφίξιμο, κλείστε τα μάτια και συγκεντρώστε την προσοχή σας στην αναπνοή. Εισπνεύστε αργά και νιώστε το σώμα σας να γεμίζει. Χωρίς να πιέζεστε, εκπνεύστε αργά και σταθερά. Εισπνέετε λέγοντας νοερά «1» και εκπνέετε λέγοντας το ίδιο, συνεχίζετε λέγοντας «2» και εκπνέετε λέγοντας το ίδιο. Κάντε 12 επαναλήψεις. 





Βυθιστείτε στα ιαματικά νερά...
Ο θερμαλισμός είναι μια ολιστική εμπειρία που συνδυάζει τη χαλάρωση, την παρέα, το ωραίο περιβάλλον και προσφέρει ευεξία στο σώμα και το πνεύμα. Φαίνεται, μάλιστα, να έχει αντιφλεγμονώδεις, καταπραϋντικές και δροσιστικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να ανακουφίζει σε περιπτώσεις π.χ. δυσμηνόρροιας, χρόνιου εκζέματος, οσφυαλγίας. Βγείτε, λοιπόν, λίγο έξω από τις πόλεις...

Κοντά στην Αθήνα
 Λουτράκι 
Κόστος Τα 30΄ στην πισίνα υδροθεραπείας στοιχίζουν 5 €, ενώ 20΄ κλασικής λασποθεραπείας κοστίζουν 15 €. Τηλ.: 27440-61.990, 27440-22.215.
• Καμένα Βούρλα
Κόστος 
Για 20΄ στην ιαματική πισίνα θα πληρώσετε 20 €, ενώ για 20΄ υδρομασάζ ιαματικού νερού σε μπανιέρα το κόστος φτάνει στα 35 €. Τηλ.: 22350-80.852.

Κοντά στη Θεσσαλονίκη
• Λαγκαδάς
Κόστος 
Για 45΄ στις βυζαντινές δεξαμενές πληρώνετε 6 €, ενώ έχετε τη δυνατότητα να κλείσετε δεξαμενή για 2 άτομα με κόστος 20 € (κόστος για κάθε επιπλέον άτομο 5 €). Τηλ.: 23940-22.221.
• Νέα Απολλωνία
Κόστος Οι τιμές ξεκινούν από 4,5 € το άτομο για 30΄ στην μπανιέρα, ενώ για το υδρομασάζ είναι 8 €. Τηλ.: 23930-41.510, 23930-42.150.
Συμβουλή: Πριν κάνετε κάποια θεραπεία σε ιαματικά λουτρά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. 




Απολαύστε μικρές χαρές Μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητάς μας, όπως το να απολαμβάνουμε τη μουσική που μας αρέσει ή το να «σκάμε στα γέλια», δημιουργούν εκ του μηδενός ευχάριστη ατμόσφαιρα και συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης, γεγονός που επιβεβαιώνεται πλέον από τους ειδικούς.

Μην ξεχνάτε τους φίλους
Βγείτε έξω, γνωρίστε κόσμο, πηγαίνετε για καφέ με τους φίλους σας. Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνια και του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι oι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί χαρίζουν ευεξία και προάγουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, 10ετής μελέτη στην Αυστραλία, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, έδειξε ότι ένας ευρύς κύκλος φίλων αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Ακούστε μουσική
Η μουσική εύκολα μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ευφορίας, ενώ έχει και ηρεμιστική δράση στον εγκέφαλο. Μάλιστα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία έδειξαν ότι οι ασθενείς που άκουγαν μουσική κατά τη διάρκεια κολονοσκόπησης έτειναν να πονούν λιγότερο, ενώ τα επίπεδα της κορτιζόλης τους αυξήθηκαν πολύ λιγότερο σε σύγκριση με εκείνους που δεν άκουγαν μουσική.

Γελάστε με την καρδιά σας
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι το γέλιο βοηθά στην τόνωση του ανοσο­ποιητικού και «ανεβάζει» τη διάθεση. Τώρα, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Loma Linda στην Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι η προσμονή ενός αστείου γεγονότος όχι μόνον αυξάνει την έκκριση ενδορφινών, αλλά μειώνει τα επίπεδα τριών ορμονών του στρες, της κορτιζόλης, της επινεφρίνης και ενός μεταβολίτη της ντοπαμίνης.



Η πεμπτουσία της ευεξίας

Τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής έρευνας στην οποία συμμετείχαν 22 χώρες (NEF’s National Accounts of Well being) έδειξαν ότι, για να υπάρχει προσωπική και κοινωνική ευεξία, πρέπει να συνυπάρχουν τα ακόλουθα 5 στοιχεία:
• Να ερχόμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους γύρω μας.
• Να είμαστε ενεργοί σωματικά, κάνοντας όποια φυσική δραστηριότητα μας αρέσει.
• Να δίνουμε σημασία στον κόσμο γύρω μας, αλλά και στον εαυτό μας.
• Να μαθαίνουμε συνεχώς νέα πράγματα.
• Να προσφέρουμε στους γύρω μας.


Η γιόγκα του γέλιου
Πρόκειται για ένα νέο τρόπο ήπιας αεροβικής άσκησης, που συνδυάζει ασκήσεις γέλιου, αναπνοές, διατάσεις. Βασίζεται στην προσποίηση της ευτυχίας, με τη διαφορά ότι μέσα από τη διαρκή οπτική επαφή με την υπόλοιπη ομάδα το προσποιητό γέλιο γίνεται αληθινό.

Γιατί το Σαββατοκύριακο είμαστε... ανεβασμένοι;
Όπως δήλωσε στο Vita ο κ. Richard Ryan, κλινικός ψυχολόγος, καθηγητής Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής και Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, επικεφαλής της σχετικής μελέτης: «Το “Weekend Εffect” αποτελεί μια ευκαιρία να εξετάσουμε την επίδραση της εργασίας και του ελεύθερου χρόνου στην υγεία μας και τα αποτελέσματα της μελέτης μας έδειξαν ότι η ανάπαυλα αυτή μας κάνει ευτυχισμένους. Το “Weekend Effect” σχετίζεται με το γεγονός ότι μπορούμε ελεύθερα τις ημέρες αυτές να επιλέξουμε τι θα κάνουμε και να αφιερώσουμε χρόνο στα αγαπημένα μας πρόσωπα, πράγμα που δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο ελεύθερος χρόνος για την προσωπική μας ευεξία. Δυστυχώς, η αυτονομία αυτή είναι μικρή στον εργασιακό χώρο και, αν θέλουμε να αλλάξουμε την κατάσταση, πρέπει να γίνουν αλλαγές, όπως για παράδειγμα πιο υπεύθυνη διοίκηση, ελαστικό ωράριο. Όσο για το τι κάνω εγώ; Φροντίζω καθημερινά να έρχομαι σε επαφή με όσους αγαπώ και προσπαθώ να συμπεριλάβω στο πρόγραμμά μου δραστηριότητες που με ενδιαφέρουν».

Καθημερινός οδηγός για ενέργεια στα ύψη Διαμορφώσαμε για εσάς έναν ημερήσιο, πρακτικό οδηγό με προτάσεις για τη διατροφή, την άσκηση και την απόλαυση του ελεύθερου χρόνου σας, ακόμη κι αν είναι ελάχιστος! Είναι βέβαιο ότι οι οδηγίες που ακολουθούν θα κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητά σας. Συνδυάστε τις προτάσεις μας όπως θέλετε επιμένοντας όμως στην ποικιλία και, όπως μας βεβαίωσαν οι ειδικοί με τους οποίους συνεργαστήκαμε, θα αρχίσετε να βλέπετε τη διαφορά σε μόλις 4 ημέρες!

Σούπερ διατροφή, για σούπερ τόνωση
Για ευεξία σε κάθε φάση της ημέρας, απολαύστε μία από τις προτεινόμενες επιλογές για κάθε τύπο γεύματος (πρωινό, κυρίως γεύμα, σνακ):

Πρωινό
1. Ρόφημα από πράσινο ή μαύρο τσάι με μέλι.
2. Καφές εσπρέσο με λίγο μέλι αντί για ζάχαρη.
3. Γάλα με δημητριακά, φρούτα και μέλι.
4. Γιαούρτι με φρούτα, καρύδια και μέλι.
5. Φρεσκοστυμμένος χυμός γκρέιπφρουτ  Ψωμί με μέλι ή με ταχίνι και μέλι.
6. Τσάι με σαφράν.
7. Καφές με κάρδαμο.

Σνακ
1. Παστέλι.
2. Μαύρη σοκολάτα με κόκκους ρυζιού.
3. Μία χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, σταφίδες).
4. Γιαούρτι με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα.

Γεύματα
1.
 Καπνιστός σολομός ή θαλασσινά • Σαλάτα ταμπουλέ με πλιγούρι.
2. Ριζότο θαλασσινών με αναποφλοίωτο ρύζι και σαφράν.
3. Φιλέτο σολομού • Αναποφλοίωτο ρύζι • Λαχανάκια Βρυξελλών ή μπρόκολο.
4. Σαλάτα από ωμά και βραστά λαχανικά με σος από μέλι, καρύδια και κουκουνάρι.
5. Χορτόσουπα (πατάτες, πιπεριές, καρότα, σέλερι, θυμάρι, κρεμμύδια, ελαιόλαδο, σουσάμι).
6. Συκώτι μοσχαρίσιο με καστανό ρύζι • Μπρόκολο ή σπανάκι.
7. Μοσχάρι ή χοιρινό με δαμάσκηνα ή βερίκοκα • Ρύζι.

Για το σώμα
Πρωί • Κοιλιακοί • Εναέριο ποδήλατο ➔Push-ups
Πρωί και απόγευμα • Τρέξιμο • Κολύμβηση • Τένις • Ποδήλατο
Ελεύθερα ωραρίου • Ασκήσεις αναπνοής • Βόλτα στο πάρκο • Χορός
Βράδυ • Διάταση των πλευρών του κορμού, της μέσης και της πλάτης Πιέσεις • Άσκηση γιόγκα.

Για την ψυχή και το μυαλό
Ελεύθερα ωραρίου ή το Σαββατοκύριακο • Αιθέρια έλαια • Ιαματικά λουτρά Συνάντηση με φίλους • Ακρόαση μουσικής. 

Πηγή:http://www.vita.gr/html/ent/186/ent.11186.asp
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε ελεύθερα να γράφετε τα σχόλιά σας, αρκεί να μην περιέχουν υβριστικές λέξεις, η προσβολές για οποιονδήποτε. κακόβουλα σχόλια θα διαγράφονται μαζί με τον συγγραφέα τους.Ευχαριστώ.


LilantioNews

LilantioNews
Το Ληλάντιο στην οθόνη σας