Νεα Άρθρα
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Αγκινάρα: Το φυσικό φάρμακο για διαβήτη, νεφρά, σικώτι




Ένα φυτό που εκτός από ωραία γεύση και πολλούς τρόπους μαγειρέματος, έχει πλούσιες ιδιότητες που βοηθούν τον οργανισμό μας.


Tης Γιαννούλας Λαζάρου

Στη διάλεκτο μας είναι αγριαγκινάρες, τζινάρες, καυκαρούες. Ένα θαυμάσιο φαγητό και συνάμα ένα φάρμακο της φύσης για τον οργανισμό. Υπάρχουν τρία  είδη αγκινάρας στον τόπο μας και ανήκουν στην οικογένεια των Συνθετών. Τα  δύο πρώτα είδη είναι αυτοφυή στο νησί μας και στα παλιά χρόνια ο κόσμος μάζευε τις καυκαρούες γιατί θεωρούνταν ένας εκλεκτός μεζές στο τραπέζι, συνάμα όμως και θεραπευτικός. Το τρίτο είδος είναι η καλλιεργήσιμη αγκινάρα, η οποία διατίθεται στην αγορά.

Η αγκινάρα αποτελούσε έδεσμα στα δείπνα των αρχαίων Ελλήνων και αρχαίων Ρωμαίων. Τον 15ον αιώνα έκανε την εμφάνιση της στην Ευρώπη.

Χρήσιμα μέρη του φυτού είναι τα νεαρά βλαστάρια και οι κορφές του. Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική ως βραστή με λαδολέμονο, ως γεμιστή, ψητή, τηγανητή, ακόμη και να τη φάμε ωμή. Είναι το έδεσμα στο τραπέζι της σαρακοστής και της Καθαράς Δευτέρας.

Πρόκειται για ένα φυτό, πλούσιο σε κυναρίνη, η οποία είναι χοληναγωγός και βοηθά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Η αγκινάρα είναι πλούσια σε φωσφόρο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, λεμφώματα, υδατάνθρακες και ινσουλίνη για τους διαβητικούς. Επίσης, είναι διουρητική και συστήνεται σε παθήσεις των νεφρών, βοηθά σε οξεία και χρόνια νεφρίτιδα, σε ουρολοιμώξεις, σε πέτρες στα νεφρά και σε αυξημένη ουρία στο αίμα, σε παθήσεις του συκωτιού, σε κατακρατήσεις υγρών και στους ρευματισμούς. Είναι το βότανο που έχει άμεση επίδραση στην καλή λειτουργία του συκωτιού και σε παθήσεις του συκωτιού. Με τις αντιδιαβητικές της ιδιότητες βοηθά τους διαβητικούς να  κρατήσουν τα επίπεδα σακχάρεως στο αίμα στα επιτρεπτά όρια, ενώ παράλληλα έχει πολύ λίγες θερμίδες και βοηθά στο να χάσουμε κιλά όταν κάνουμε δίαιτα, είναι αποτοξινωτική και καθαρίζει το αίμα.

Επιπρόσθετα, η αγκινάρα (το βάμμα) βοηθά στο να αποκαταστήσουμε τη μελανίνη στα κύτταρα μας όταν υπάρχει πρόβλημα με λεύκη.

Την αγκινάρα τη χρησιμοποιούμε ως αφέψημα για ρόφημα. Κι αυτό, αφού κόψουμε μικρά κομματάκια τα μέρη του φυτού, τα βράζουμε με το νερό μέχρι αυτό να κοχλάσει για δύο με τρία λεπτά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στο ζεστό νερό για πέντε λεπτά και στη συνέχεια το σουρώνουμε. Μπορούμε να πιούμε  ένα ποτήρι του κρασιού από το ρόφημα αυτό, πριν από κάθε γεύμα.

Οι παρενέργειες της: Λόγω του ότι η αγκινάρα διεγείρει την έκκριση της χολής, δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που έχουν μπλοκαρισμένη τη δίοδο της χολής.

Πηγή:http://www.elita.com.cy/el-gr/iatriki/910/757/agkinara-to-fysiko-farmako-gia-diaviti-nefra-sikoti
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε ελεύθερα να γράφετε τα σχόλιά σας, αρκεί να μην περιέχουν υβριστικές λέξεις, η προσβολές για οποιονδήποτε. κακόβουλα σχόλια θα διαγράφονται μαζί με τον συγγραφέα τους.Ευχαριστώ.


LilantioNews

LilantioNews
Το Ληλάντιο στην οθόνη σας