Νεα Άρθρα
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Πώς εξηγείται η θλίψη των γιορτών και πώς θα τη νικήσετε

Πώς εξηγείται η θλίψη των γιορτών και πώς θα τη νικήσετε


Έρχονται τα Χριστούγεννα, γύρω σας όλα είναι στολισμένα και χαρούμενα, αλλά εσείς νιώθετε αρνητική διάθεση; Δε νιώθετε την επιθυμία για κοινωνικές δραστηριότητες ή οικογενειακές συγκεντρώσεις; Η θλίψη των γιορτών είναι γεγονός. Δεν υπάρχει όμως κάποιος κανόνας που να λέει ότι επειδή είναι γιορτές πρέπει να περάσω καλά. Τί σημαίνουν τελικά τα Χριστούγεννα, είναι το ίδιο μαγικά για όλους; Πώς εξηγείται η μελαγχολία των Χριστουγέννων και πώς θα καταφέρουμε να νιώσουμε όμορφα και να περάσουμε καλά; Δείτε τι μας συμβουλεύει η Μαρία Κουρλή, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και ενηλίκων.

Τί σημαίνουν τα Χριστούγεννα για τα παιδιά και τους μεγάλους

Η γιορτή των Χριστουγέννων είναι για πολλούς ανθρώπους συνώνυμη με την ξεκούραση, τη διασκέδαση, την ψυχική εγγύτητα και τη χαρά. Σημαίνει βόλτες στις στολισμένες πλατείες, εξορμήσεις στα μαγαζιά, όμορφες οικογενειακές στιγμές και ιδιαίτερες μαγειρικές. Πολλοί αναβιώνουν το παιδικό τους συναίσθημα στην έλευση των εορτών, που έχει να κάνει με την μαγεία που αποδίδει ο παιδικός νους σε πράγματα που δεν μπορεί να εξηγήσει διαφορετικά. Τα δώρα του Άγιου Βασίλη κάτω από το δέντρο και η αγάπη του για τα παιδιά, η παντοδυναμία του να τα προλαβαίνει όλα και να ξέρει τι ακριβώς θέλει το καθένα. Αλλά και σε συναισθήματα που προέρχονται από τη σχέση με τους γονείς, τους συγγενείς και τους υπόλοιπους οικείους. Η παραμονή των γονιών στο σπίτι και η αποδέσμευση τους από άλλες υποχρεώσεις τους δίνει τη δυνατότητα να χαλαρώσουν και να ασχοληθούν με τα παιδιά τους και έτσι τα παιδιά γίνονται το κέντρο του ενδιαφέροντος και της προσοχής και αυτό είναι που τα βοηθάει να νιώσουν συναισθήματα αποδοχής, αγάπης και ζεστασιάς.

Υπάρχει η μαγεία των Χριστουγέννων;

Για όσους έχουν ζήσει ως παιδιά χαρούμενα Χριστούγεννα δεν είναι δύσκολο να μπουν και ως ενήλικες στο εορταστικό κλίμα και να απολαύσουν τις γιορτές, ανάλογα πάντα φυσικά και με τα τρέχοντα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Αρκεί μία μικρή αφορμή για να αναβιώσει το παιδικό συναίσθημα, ότι είναι αποδεκτοί ως άνθρωποι, πως αγαπιούνται και πως υπάρχει η μαγεία των Χριστουγέννων.

Όταν όλοι γύρω είναι χαρούμενοι

Για ένα μεγάλο όμως ποσοστό ανθρώπων αυτή είναι μία δύσκολη συνθήκη. Η θλίψη των Χριστουγέννων έχει να κάνει με την ανημπόρια να εναρμονιστείς συναισθηματικά με τους υπόλοιπους ανθρώπους και να αφεθείς στο εορταστικό κλίμα. Η αδυναμία αυτή στη συνέχεια και το διαφορετικό συναίσθημα μεγεθύνει την αίσθηση μοναξιάς και αβοηθησίας του ατόμου. Από πού όμως προέρχεται αυτή η δυσκολία για συναισθηματική αντιστοίχιση;

Η σημασία των παιδικών αναμνήσεων από τις γιορτές

Πολλοί και διάφοροι λόγοι μπορεί να εμποδίσουν έναν άνθρωπο να βιώσει χαρά στις γιορτές και να προσεγγίσει τους οικείους του. Ένας λόγος είναι η άσχημη παιδική ηλικία και οι τραυματικές αναμνήσεις που έχει κάποιος από τις παιδικές του γιορτές, οι οποίες τείνουν να ξαναέρχονται στο μυαλό και να βασανίζουν αυτόν που τις κουβαλάει, ξυπνώντας συναισθήματα αβοηθησίας, εγκατάλειψης, απελπισίας και μοναξιάς.

Τα αρνητικά συναισθήματα του πένθους ενισχύονται τις μέρες αυτές

Το πένθος είναι ένας άλλος λόγος που επηρεάζει το συναίσθημα μας και που γίνεται πιο έντονο στις γιορτές. Η απουσία ενός αγαπημένου από το γιορτινό σπίτι είναι πιο αισθητή από ότι τις καθημερινές και αυτόματα το εορταστικό κλίμα μετατρέπεται σε πένθιμο. Για τα άτομα που πενθούν η συναισθηματική αντιστοίχιση με άλλους ανθρώπους γίνεται πολύ πιο δύσκολη και αυτό μεγεθύνει το συναίσθημα της μοναξιάς και του ψυχικού πόνου.

Η συναισθηματική φόρτιση των Χριστουγέννων μετά το διαζύγιο

Με τον ίδιο τρόπο επηρεάζει κάποιον και ο χωρισμός, το διαζύγιο, η απουσία του ενός γονέα για τα παιδιά ή των παιδιών για τους γονείς. Τα Χριστούγεννα είναι μια κατεξοχήν οικογενειακή γιορτή, αλλά το διαζύγιο δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα και πολλές αλλαγές.

Η οικονομική δυσχέρεια και τα λαμπερά ρεβεγιόν

Στις μέρες μας δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω από αυτούς τους παράγοντες και την οικονομική δυσχέρεια με όλα όσα αυτή συνεπάγεται. Η ανεργία και η αδυναμία των ανθρώπων να προσφέρουν στους δικούς τους αυτά που κάθε χρόνο προσέφεραν στις γιορτές όπως δώρα, ταξίδια και εορταστικές εξόδους δημιουργούν συναισθήματα αναξιότητας, ντροπής και ενοχής. Η άσχημη αυτή ψυχολογία μεταδίδεται και στους οικείους και γενικεύεται με αποτέλεσμα οι γιορτές να προκαλούν τελικά δυσφορία.

Πώς θα καταφέρουμε να νιώσουμε όμορφα την περίοδο των γιορτών

Κρατάμε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών
Ανεξάρτητα από όλους αυτούς τους παράγοντες τη δυσκολία να χαλαρώσουμε στις γιορτές αυξάνει και μία άρρητη επιταγή πως πρέπει πάντα να περνάμε καλά τα Χριστούγεννα και να διασκεδάζουμε. Αν αποδεσμεύσουμε τους εαυτούς μας από την απαίτηση αυτή είναι σίγουρο πως ακόμη και αν δεν ζήσουμε ονειρεμένα Χριστούγεννα θα καταφέρουμε να μοιραστούμε όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Κάνουμε τον οικονομικό μας προϋπολογισμό
Δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε μια περιουσία για να περάσουμε καλά. Ορίζουμε το ποσό που μπορούμε να διαθέσουμε και χωρίς υπερβολές φτιάχνουμε τη λίστα μας. Λύσεις υπάρχουν. Δείτε για παράδειγμα πώς θα δημιουργήσουμε μόνοι μας τα δώρα των Χριστουγέννων, χωρίς μεγάλο κόστος, αλλά και οικονομικές προτάσεις για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Φροντίζουμε τον εαυτό μας
Αφήνουμε στην άκρη τις στεσογόνες σκέψεις για την τέλεια Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ή το τέλειο δείπνο και φροντίζουμε τον εαυτό μας. Αν το καθιερωμένο πρότυπο γιορτών μας προκαλεί άγχος, φτιάχνουμε το δικό μας εορταστικό πρόγραμμα. Γνωρίζοντας τις προσωπικές μας ανάγκες συμπεριλαμβάνουμε στο πρόγραμμα μόνο δραστηριότητες που μας ευχαριστούν.
Μιλάμε με έναν ειδικό για τα συναισθήματά μας
Αν παρόλα αυτά νιώθουμε τις μέρες των γιορτών μοναξιά, άγχος και μας καταλαμβάνει μεγάλη ψυχική δυσφορία σχετιζόμενη με κατάθλιψη, καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό. Η έκφραση των συναισθημάτων μας είναι πάντα λυτρωτική

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε ελεύθερα να γράφετε τα σχόλιά σας, αρκεί να μην περιέχουν υβριστικές λέξεις, η προσβολές για οποιονδήποτε. κακόβουλα σχόλια θα διαγράφονται μαζί με τον συγγραφέα τους.Ευχαριστώ.


LilantioNews

LilantioNews
Το Ληλάντιο στην οθόνη σας