Νεα Άρθρα
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

5 έξυπνοι τρόποι να διαχειριστείτε τους τοξικούς ανθρώπους

 


Όλοι λίγο πολύ, κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε προσπαθήσει να αλλάξουμε. Κάνουμε προσπάθειες για να βελτιώσουμε όσα δε μας αρέσουν στο εαυτό μας και συχνά το καταφέρνουμε. Όμως, αυτό δε συμβαίνει και στην περίπτωση άλλων ανθρώπων, εφόσον δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα τους αλλάξουμε. Υπάρχουν δύο πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όταν ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που χρήζουν αλλαγής: η αποφυγή ή η αντιμετώπιση τους.

Οι περισσότεροι από εμάς απομακρυνόμαστε από αυτούς, αλλά σχεδόν πάντα εμφανίζεται μία καινούργια περίπτωση, ένας άλλος τοξικός άνθρωπος, επομένως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να βρούμε έναν έξυπνο τρόπο να  τον αντιμετωπίσουμε. Ο λόγος που δεν έχουμε άλλη επιλογή είναι γιατί οι τοξικοί άνθρωποι ΠΑΝΤΑ θα βρίσκουν τρόπους να ''διασκορπίζουν'' της αρνητικότητα τους και να την μεταβιβάζουν στους άλλους, δημιουργώντας αρνητικές συνθήκες και κακή ατμόσφαιρα.

Οι τοξικοί άνθρωποι αλλάζουν τη λογική των σχέσεων. Μερικοί από αυτούς χαίρονται που επηρεάζουν αρνητικά τους άλλους και αν αυτό πολλές φορές δε φαίνεται, στο υποσυνείδητό τους συμβαίνει. Άλλοι ικανοποιούνται από την άσκηση πίεσης και από τη δημιουργία εμπλοκής, σύγκρουσης και στρες προς τους άλλους.

«Οι τοξικοί άνθρωποι είναι σαν να δένουν τσιμεντόλιθους κάτω από τα παπούτσια των άλλων και ύστερα να τους προσκαλούν για κολύμπι σε μολυσμένα νερά» 

– John Mark Green

  1. Η συναισθηματική νοημοσύνη παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του είδους ανθρώπων.

Για πολλά χρόνια, έρευνες αποδεικνύουν ότι το στρες έχει αρνητική και μη αναστρέψιμη επίδραση στον εγκέφαλο. Ακόμα και αν αυτό διαρκεί λίγες ημέρες, η έκθεση σε στρεσογόνο συνθήκη επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των νευρώνων στην περιοχή του ιππόκαμπου, μία περιοχή σημαντικά υπεύθυνη για τη μνήμη και την επιχειρηματολογία. Εάν το άγχος διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες, καταστρέφει νευρώνες δενδριτών (τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων). Εάν το άγχος διαρκέσει για αρκετούς μήνες, τότε μπορεί να επιφέρει ολική καταστροφή νευρώνων.

Μία πρόσφατη έρευνα στον κλάδο της Βιολογίας και Κλινικής Ψυχολογίας στο Friedrich Schiller University της Γερμανίας βρήκε ότι η έκθεση σε ένα ερέθισμα που προκαλεί έντονα αρνητικά συναισθήματα – τον ίδιο τύπο έκθεσης που προκαλείται σε τοξικούς ανθρώπους – δημιούργησε στους εγκεφάλους των συμμετεχόντων μία μαζική αντίδραση στο στρες.

Παρόλο που μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας της αρνητικότητας, της σκληρότητας ή της θυματοποίησης, οι τοξικοί άνθρωποι εγείρουν μία κατάσταση άγχους στους εγκεφάλους των άλλων ατόμων, η οποία απαιτεί τη δράση της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Η λέξη κλειδί για μία έξυπνη αντιμετώπιση είναι, όταν έχετε να αντιμετωπίσετε μία τοξική συμπεριφορά είναι να καλλιεργήσετε την ικανότητα να ρυθμίσετε τα συναισθήματα που έχετε εκείνη τη στιγμή και να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Στην πραγματικότητα, ένα από τα βήματα που κάνουν όσοι διαχειρίζονται το άγχος τους είναι να έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τις αντιδράσεις των τοξικών ανθρώπων.

«Αγνοήστε τη γνώμη των τοξικών ανθρώπων. Απελευθερωθείτε από την κριτική τους, από τις πράξεις και τα λόγια τους. Μην τους εξιδανικεύετε. Μην περιμένετε τίποτα από κανέναν»

 -Bernardo Stamateas

 

  1. Αγνοήστε τους τοξικούς ανθρώπους που επιζητούν τη προσοχή σας

Δυστυχώς, δε φορούν κάποιο σήμα για να τους αναγνωρίσετε. Ωστόσο, γνωρίζετε ότι αποτελούν πηγές σύγκρουσης και αναστάτωσης. Ξέρετε οτι προξενούν βλάβη στην ποιότητα της καθημερινότητας και κάνουν προσπάθειες για διαμάχη με όλους. Σας ψάχνουν απεγνωσμένα και σας βρίσκουν, με σκοπό να σας ρίξουν και να ανέβουν οι ίδιοι. Και σας βρίσκουν ακριβώς εκεί, εκεί που σας περίμεναν.

Εάν για κάποιο λόγο, δε μπορείτε να τους αποφύγετε, τότε μην πέφτετε στην παγίδα τους. Αγνοήστε τους. Προσπαθούν να σας αποσπάσουν την προσοχή. Μην εμπλακείτε, μην τους το επιτρέπετε. Να είστε καλοπροαίρετοι και υπομονετικοί. Δείξτε τους όσο λιγότερη προσοχή γίνεται. Βεβαιωθείτε πότε θα έρθει η στιγμή για να θέσετε τα δικά σας όρια.

«Να μοιράζεστε στιγμές μόνο με άτομα που επικοινωνούν και σας υποστηρίζουν. Όταν βρίσκετε αρνητικούς τύπους, κλείστε το στόμα σας»
- Israelmore Ayivo

 

  1. Μην υιοθετείτε την τοξική συμπεριφορά – αποφύγετε τη μόλυνση

Το πρωταρχικό χαρακτηριστικό των τοξικών προϊόντων είναι η μόλυνση. Το ίδιο πράγμα ισχύει και με τους ανθρώπους: η άποψη τους είναι μολυσμένη. Εάν ανταποκριθείτε σε αυτήν, έχετε χάσει τη μάχη. Ακόμα και αν αυτό το άτομο προσπαθεί να σας πιέσει ακόμη περισσότερο και να σας το γυρίσει ώστε να νιώθετε ένοχος, τίποτα δε χάθηκε. Μπορείτε να διατηρήσετε την ηρεμία σας ακόμα και στο χειρότερο όπλο τους: τη προσπάθεια να σας βγάλουν υπεύθυνους ή ένοχους μίας κατάστασης.

Σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Στην πραγματικότητα, μία στρατηγική τους είναι να κάνουν ρεζίλι τα θύματα τους σε δημόσιο χώρο όταν έρθουν σε σύγκρουση με άλλους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε τον έλεγχο της κατάστασης σε τέτοιες καταστάσεις.

Μία στάση συναισθηματικής απόστασης απαιτεί επίγνωση. Δε μπορείτε να προλάβετε πάντα καταστάσεις. Όταν το καταφέρετε αυτό, θα έχετε αντιμετωπίσει το φόβο και τις ανασφάλειες σας. Πολλές φορές, καλύτερα να αγνοείτε αυτό που συμβαίνει επειδή έτσι είναι ευκολότερο να διαχειριστείτε αυτό που νιώθετε.

«Στόχος του τοξικού είναι ο έλεγχος της αυτοεκτίμησης του άλλου και  η υποβάθμιση του, ώστε να ‘’λάμψει’’ ο ίδιος στο κέντρο του κόσμου»

-Bernardo Stamateas
 

  1. Θέστε και ρυθμίστε τα όρια σας

Έγινε κατανοητό πως η σύγκρουση δεν θα αποδείξει την αξιοπρέπεια σας. Στην πραγματικότητα, εάν επιτεθείτε, η αξιοπρέπεια σας θα οδεύει σε κάθοδο, μέχρι να αποχωρήσετε εθελοντικά από τη μάχη. Δε χρειάζεται να μπείτε στη διαδικασία εμπλοκής μαζί με αυτό το είδος ανθρώπου, αλλά χρειάζεται να βάλετε τους περιορισμούς σας.

Δεν προσβάλλουν όποιον ΘΕΛΟΥΝ να προσβάλλουν, αλλά όποιον μπορούν να προσβάλλουν. Εάν επιτεθείτε, τότε σίγουρα αυτο-προτείνεστε για προσβολή. Εάν θέσετε όρια, ξεκαθαρίζετε ότι δεν επιτρέπεται η επίθεση.

Όταν ασχολείστε μαζί του, οι εξηγήσεις και οι αιτιολογίες δεν αξίζουν. Είναι σημαντικό να είστε ξεκάθαροι, σοφοί αλλά σταθεροί, έχοντας αναγνωρίσει και επικοινωνήσει τα δικαιώματα και τις ευθύνες σας.

Κρατήστε στο μυαλό σας ότι η θέσπιση ενός ορίου θα πρέπει να γίνει σε προληπτικό επίπεδο. Εάν αφήσετε τα πάντα να ρέουν ομαλά, δε θα έχετε την αντίδραση που θέλετε εκείνη τη στιγμή. Ενώ αν προνοήσετε, θα το αντιμετωπίσετε πιο ελεγχόμενα.

  1. Εξασκηθείτε στην ενσυναίσθηση

Όπως έχουμε δει, όταν ασχολούμαστε με τοξικά άτομα υπάρχουν τρείς επιλογές: η επίθεση, η προστασία ή η αγνόηση. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να κάνετε κάτι από τα τρία: μπορείτε απλώς να είστε ευγενικοί μαζί του. Μπορεί να περνούν δύσκολες στιγμές και να μη μπορούν να διαχειριστούν μια συναισθηματική κατάσταση. Διακόψτε τον εσωτερικό διάλογο που έχετε και απομακρύνετε όλα τα αρνητικά επίθετα και σκέψεις. Συγχωρέστε και δικαιολογείστε.
 

Δυστυχώς, η τοξική συμπεριφορά είναι μία δύσκολη συνθήκη. Δεν είναι δίκαιη η πρόκληση πόνου, η σύγκριση και η δημιουργία αρνητικών συναισθημάτων και κλίματος.

Ωστόσο, στη δική σας περίπτωση, εφοπλιστείτε με υπομονή και αντιμετωπίστε την κατάσταση με τον κατάλληλο τρόπο. Να έχετε αυτοπεποίθηση και να γνωρίζετε τα λάθη, τις παραξενιές αλλά και τα λαμπρά σας σημεία. Μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας δώσει αποδείξεις για κάτι το οποίο μόνοι σας το έχετε ‘’χτίσει’’ και θυμηθείτε πως εάν κάποιος προσπαθεί να σας χειριστεί, είναι γιατί χρειάζεται τη δική σας ‘’απόδειξη’’. Δεν είναι απαραίτητο να την δώσετε, αλλά εάν αποφασίσετε να το κάνετε, κάντε το έξυπνα. 


« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε ελεύθερα να γράφετε τα σχόλιά σας, αρκεί να μην περιέχουν υβριστικές λέξεις, η προσβολές για οποιονδήποτε. κακόβουλα σχόλια θα διαγράφονται μαζί με τον συγγραφέα τους.Ευχαριστώ.


LilantioNews

LilantioNews
Το Ληλάντιο στην οθόνη σας