Της Χριστίνας Σταματάκη
Φαντάζεσαι, μάλλον ότι οι απαντήσεις, μπορεί να είναι πολλές. Λάθος! Η απάντηση, είναι μία και επικεντρώνεται στην αντίληψη-πεποίθηση, που ο κάθε ένας μας, έχει για το χρήμα.Ο λόγος μπορεί να είναι μόνον ένας. Οι μπαριέρες-εμπόδια, που λειτουργούν ασυνείδητα στη λογική μας επιθυμία, να απολαμβάνουμε ευημερία.
Εάν έχεις περιοριστικές πεποιθήσεις για τα χρήματα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κινηθείς έξω από τα ήδη στενά οικονομικά σου όρια. Οι ίδιοι, μπλοκάρουμε κάθε προσπάθειά μας, να επιτύχουμε.
Σίγουρα θέλεις να μου πεις, ότι εσύ κάνεις ό,τι μπορείς καλύτερο σε αυτό τον τομέα. Ωστόσο, κάτι δεν πάει καλά… Νιώθεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις; Βαθειά μέσα σου πιστεύεις ότι μάλλον, ίσως και να μην το αξίζεις; Το αξίζεις, αλλά η ζωή τα έφερε αλλιώς;
Θυμήσου, πόσους φίλους και γνωστούς, έχεις που διαβάζουν βιβλία, με θέμα, τα χρήματα και τον πλουτισμό, παρακολουθούν σεμινάρια οικονομικής θεματολογίας, λένε κάθε μέρα “θετικές δηλώσεις”, γύρω από την ευμάρεια, μα εξακολουθούν, ακόμα και αυτοί, να έχουν οικονομικά προβλήματα.
Λοιπόν, όλα αυτά είναι απόλυτα επιφανειακά, θα πω εγώ. Δεν κατόρθωσαν όλοι αυτοί να φτάσουν μέσα τους και να ανακαλύψουν τις περιοριστικές τους πεποιθήσεις, γύρω από το χρήμα. Οι πεποιθήσεις μας, στηρίζουν τα θεμέλια του κόσμου μας. Έχουν την απόλυτη εξουσία πάνω μας. Μπορούν να μας βοηθήσουν, να γίνουμε πλούσιοι, να διατηρούμε καλή υγεία, να μας κάνουν ευτυχισμένους, επιτυχημένους ή μας κρατούν άρρωστους, φτωχούς, μίζερους και δυστυχισμένους. Δημιουργούν τις βάσεις, της πραγματικότητάς μας, που με τη σειρά της, κατευθύνει τη συμπεριφορά μας. Μας ενδυναμώνουν ή μας αποδυναμώνουν.
Τα καλά νέα, είναι ότι οι πεποιθήσεις αλλάζουν!
Θα μου πεις, μα μπορείς πάντα να έχεις αυτά που θέλεις, όταν τα θέλεις; Όχι! Μπορείς όμως, να επιλέγεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και το πώς αισθάνεσαι, θα πω εγώ. Μπορείς, να κάνεις τον εγκέφαλό σου να δουλεύει ενεργά για σένα, αντί να τον αφήνεις στον αυτόματο πιλότο.
Στη διάρκεια της καριέρας μου, έχω ακούσει πολλές εκδοχές, για τους λόγους, που κάποιοι δεν έχουν επιτύχει οικονομικά. Οι συνήθεις πεποιθήσεις αυτών των ανθρώπων είναι:
“Πρέπει να δουλεύω σκληρά, για να κερδίσω.
Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες. Είμαι εγώ, για τέτοια;
Η ζωή είναι άδικη και σκληρή. Σε κάποιους, τα δίνει όλα και σε άλλους, όπως εγώ, τίποτα…
Χρειάζονται λεφτά, για να κάνεις λεφτά.
Είναι πολύ αργά, για μένα…
Δεν έχω ανακαλύψει ακόμα το μαγικό φίλτρο, που θα με κάνει πλούσιο.
Οι γονείς μου, ήταν φτωχοί άνθρωποι, μάθαμε να ζούμε με τα λίγα…
Οι πλούσιοι, δεν έχουν καρδιά…
Προτιμώ να είμαι διανοούμενος, παρά πλούσιος. Οι πλούσιοι, δεν έχουν πνευματικές αναζητήσεις και ενδιαφέροντα.
Το χρήμα, φέρνει δυστυχία. Δεν είδες τον Τάδε;…χάλια…”
Το χρήμα, απο μόνο του, δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό. Δεν είναι ικανό, να φέρει τίποτα περισσότερο, απο μια πρακτική εξυπηρέτηση. Δεν μπορεί, να μας κάνει ούτε ευτυχισμένους, ούτε δυστυχισμένους. Ο τρόπος, που το βλέπουμε, είναι που δημιουργεί, τα συναισθήματα που βιώνουμε, είτε το έχουμε, είτε δεν το έχουμε.
Για παράδειγμα, φαντάσου κάποιον, που βλέπει το χρήμα. σαν το μόνο μέσο, τη μία και μοναδική οδό, που θα τον οδηγήσει στην ευτυχία. Η αγκυλωμένη σκέψη του, του αφαιρεί κάθε πιθανότητα, να αντλήσει χαρά, από κάποια άλλη πηγή. Αν το αποκτήσει, δεν θα μπορεί να το χαρεί, να το κάνει μοχλό, για το ευ ζην το δικό του και των γύρω του, γιατί, το να το ξοδέψει, σημαίνει για αυτόν μείωση της δύναμής του. Του δημιουργεί ανασφάλειες και χωρίς χρήματα, βλέπει γύρω του, καταστροφή και συντρίμμια.
Κάποιος άλλος, μπορεί να χρησιμοποιεί τη δύναμη του χρήματος, σαν μέσο επιβολής. Άλλος πιστεύει, ότι αν δεν το έχει, δεν μπορεί να αποκτήσει φίλους ή μια ερωτική σχέση. Ακυρώνει δηλαδή τον εαυτό του και είναι απλά τα λεφτά του. Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία ανθρώπων, που αγαπούν το χρήμα. Ξέρουν να το χαίρονται, να το μοιράζονται, να το ζουν.
Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις;
Αφού σκεφτείς και απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα, κατέγραψε και τις πεποιθήσεις σου γύρω απο το χρήμα. Τι διαπιστώνεις; Ανήκεις σε αυτούς, που ψάχνουν απαντήσεις, έξω απο τον εαυτό τους ή από τον εαυτό τους;
Ευημερία, δεν είναι ό,τι έχεις. Είναι τρόπος να σκέφτεσαι. Οι άνθρωποι, που έχουν επιτύχει στον οικονομικό τομέα, έχουν θετική σκέψη, για το χρήμα και το ευ ζην. Έχουν καταλάβει, ότι η ευμάρεια, είναι κυρίως εσωτερική υπόθεση.
Οι περισσότεροι άνθρωποι, περνούν ατέλειωτες ώρες να σκέφτονται, να παρατηρούν και να καταγράφουν, τι δεν έχουν και δεν εκτιμούν καθόλου αυτά που ήδη έχουν. Συνήθως, νιώθουν θυμό, γίνονται μνησίκακοι με τους έχοντες, επιθετικοί. Κάνουν την ανημπόρια τους, φιλοσοφία και με αυτό τον τρόπο, αναπτύσσουν ακόμα περισσότερες μπαριέρες-εμπόδια, στη ροή του χρήματος και της ευημερίας στην ζωή τους.
Το πρώτο βήμα, για να καταλάβουμε τα ασυνείδητα μοντέλα ενός ανθρώπου για το χρήμα, είναι να παρατηρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο το παρουσιάζει. Για παράδειγμα, μπορεί να πιστεύει ότι όσοι έχουν χρήματα, τα βρήκαν από τους γονείς τους. Εκείνος, μπορεί να μην ανήκει σε αυτή την κατηγορία, πράγμα που αυτόματα τον κατατάσσει στους άτυχους, αυτής της ζωής. Ο ίδιος, μπορεί να βάζει τον εαυτό του, στη “χώρα της θλίψης” και μέσα από εκεί, να μπλοκάρει κάθε πιθανότητα, να βελτιώσει έστω, το βιοτικό του επίπεδο. Τις πεποιθήσεις μας, για το χρήμα και όχι μόνο, τις σχηματίζουμε πολύ νωρίς, στην παιδική ηλικία. Οι εγγραφές αυτές, είναι συνήθως μια μνήμη, που έχει ριζώσει μέσα μας, σαν αποτέλεσμα μιας τραυματικής ή συγκεχυμένης εμπειρίας, την οποία ωστόσο έχουμε ξεχάσει. Το να εντοπίσεις, τα περιοριστικά σου πιστεύω για το χρήμα, είναι το δεύτερο βήμα, που μπορεί να σε φέρει πιο κοντά, στη λύση του αιτήματός σου, για ευημερία. Μπορείς, με τη βοήθεια των ειδικών συμβούλων, του N.L.P – COACHING, να απομακρύνεις και να εξυγιάνεις, τις νοσηρές πεποιθήσεις σου και να ζήσεις την εμπειρία του να ανακαλύψεις όλες τις οικονομικές ευκαιρίες, που είναι ήδη διαθέσιμες, για σένα.
Τα χρήματα, δεν προσδιορίζουν, ποιοί είμαστε. Είναι απλά, ένα εργαλείο. Αυτό, που πραγματικά έχει σημασία, είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου και στις δυνατότητές σου, ότι μπορείς να αλλάξεις. Να είσαι έτοιμος, να ρισκάρεις. Να καταλάβεις, ότι δεν υπάρχει αποτυχία, αλλά μόνο ευκαιρία για μάθηση. Όλα, ξεκινάνε απο ένα όνειρο!
Πάμε;
Πηγή φωτογραφίας: http://www.pame.gr/news/lifestyle/glitoste-xrimata.html#.UhXk1NL0HG4
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να γράφετε τα σχόλιά σας, αρκεί να μην περιέχουν υβριστικές λέξεις, η προσβολές για οποιονδήποτε. κακόβουλα σχόλια θα διαγράφονται μαζί με τον συγγραφέα τους.Ευχαριστώ.