Έρευνα από Γιατρούς και Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Αριθμητικής της Καρδιάς
Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Αριθμητικής της Καρδιάς έκαναν πολυάριθμες μελέτες για να κατανοήσουν τις σωματικές επιπτώσεις της τεχνικής Ακούγοντας την Καρδιά, την οποία ανέπτυξαν για τους ασθενείς τους.
Αυτά τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στα ακόλουθα επιστημονικά περιοδικά:
The American Journal of Cardiology
The American College of Cardiology, Stress Medicine and
Journal for the Advancement of Medicine
Καρδιολόγοι, ψυχίατροι, ψυχολόγοι και άλλοι γιατροί βρήκαν μια αποτελεσματική τεχνική, που υποστηρίζεται από αξιόπιστη επιστήμη, και η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς τους να μάθουν να μορφοποιούν καλύτερα τις αντιλήψεις τους, τη συνολική συμπεριφορά τους και την υγεία τους.
Ποιοι είναι οι γιατροί και οι επιστήμονες που εργάζονται στο Ινστιτούτο Αριθμητικής της Καρδιάς στο Κολοράντο των ΗΠΑ; Κοιτάξτε στον Πίνακα στο τέλος αυτού του άρθρου για τον κατάλογο των επιστημόνων.
Ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας;
Τα αποτελέσματα, τα οποία βρέθηκαν σ’ αυτούς που εφάρμοσαν αυτήν την τεχνική ήταν γενικά:
1. Οι παλμοί της καρδιάς τους βελτιώθηκαν.
2. Το νευρικό τους σύστημα εξισορροπήθηκε (εξισορρόπηση Συμπαθητικού ? Παρασυμπαθητικού)
3. Προέκυψαν ωφέλιμες αλλαγές στις ορμόνες τους.
4. Είχαν αξιοσημείωτη βελτίωση στην ανταπόκριση του αμυντικού τους συστήματος.
5. Παρουσίασαν σημαντική αλλαγή στον τρόπο που σκέφτονται και αισθάνονται και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.
Γιατί παρακινήθηκαν να κάνουν αυτήν την έρευνα;
Η ανάγκη να ανακαλύψουν μια τεχνική σαν το Ακούγοντας την Καρδιά βασίστηκε στα ακόλουθα επιστημονικά και ιατρικά γεγονότα.
1. 75% ως 90% των ιατρικών επισκέψεων σήμερα στις ΗΠΑ είναι για διαταραχές σχετικές με το στρες.
2. Το εργασιακό στρες έχει γίνει «η αρρώστια του 20ου αιώνα» και θεωρείται η επιδημία του πλανήτη.
3. Η κατάθλιψη ήταν η τέταρτη αιτία ασθένειας το 1990 και μέχρι το 2020 θα είναι η μοναδική αιτία.
4. Ο αριθμός των εργαζομένων που νιώθουν υψηλό στρες έχει διπλασιαστεί από το 1985.
5. Το 61% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν στις ΗΠΑ, Αγγλία, Ιρλανδία, Γερμανία, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ πιστεύουν ότι υπάρχει υπερβολική πληροφόρηση στον τόπο εργασίας τους, με το 80% να προβλέπει ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει.
6. «Karoshi» – ο θάνατος από υπερκόπωση, λέγεται από τους Ιάπωνες ακτιβιστές της υγείας ότι σκοτώνει περίπου 30.000 εργάτες κάθε χρόνο.
7. Το οξύ στρες («μάχη ή φυγή» ή τα μεγάλα γεγονότα της ζωής) και το χρόνιο στρες (το συσσωρευμένο φορτίο του μικρότερου, καθημερινού στρες) μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία.
8. Μέχρι 80% όλων των νοσημάτων και ασθενειών (στις ΗΠΑ) έχουν ξεκινήσει ή επιδεινωθεί από το στρες.
9. Η επιστήμη έχει δείξει ότι πληρώνουμε ακριβά το στρες μας. Μια εικοσάχρονη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου έχει αποσαφηνίσει ότι οι ανεξέλεγκτες νοητικές και συναισθηματικές αντιδράσεις στο στρες αποτελούν μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο και καρδιακά νοσήματα από το κάπνισμα ή τις τροφές υψηλής χοληστερόλης.
10. Το στρες διεγείρει τη διαρκή απελευθέρωση των ορμονών αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη και κορτιζόνη, οι οποίες τελικά καίνε το σώμα όπως μία διαρκής διαβροχή με οξύ. Αν δεν αναχαιτιστεί, το χρόνιο στρες ? μαζί με συναισθήματα όπως εχθρότητα, θυμός και κατάθλιψη ? μπορεί να μας αρρωστήσει και τελικά να μας σκοτώσει.
11. Σύμφωνα με μελέτη της Κλινικής Mayo σε άτομα με καρδιακά νοσήματα, το ψυχολογικό στρες ήταν ο ισχυρότερος οιωνός μελλοντικών καρδιακών επεισοδίων, όπως θάνατος από καρδιά, το έμφραγμα και οι καρδιακές προσβολές.
12. Άνθρωποι με υψηλό στρες είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη καρδιοαγγειακών νοσημάτων και είναι σημαντικά πιο επιρρεπείς στην παρακμή γνωστικών και σωματικών λειτουργιών.
13. Μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Harvard, πάνω σε 1.623 ανθρώπους που επέζησαν μετά από καρδιακή προσβολή, βρήκε ότι, για εκείνους που θύμωναν κατά τη διάρκεια συναισθηματικών συγκρούσεων, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ήταν πάνω από διπλάσιος παρά για εκείνους που παρέμεναν ήρεμοι.
14. Μια εικοσάχρονη μελέτη σε πάνω από 1.700 ηλικιωμένους που έγινε από τη Σχολή του Harvard για τη Δημόσια Υγεία βρήκε ότι η ανησυχία για τις κοινωνικές συνθήκες, την υγεία και τα οικονομικά αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο στεφανιαίας καρδιακής νόσου.
15. Σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, τα καρδιακά νοσήματα δεν μπορούν να εξηγηθούν από τους συνηθισμένους παράγοντες κινδύνου ? όπως υψηλή χοληστερίνη, κάπνισμα ή καθιστική ζωή.
16. Τα καρδιακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά, μαζί με άλλα νοσήματα του κυκλοφορικού σκοτώνουν πάνω από 15 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο σε όλο τον κόσμο ή αποτελούν το 30% των ετήσιων θανάτων από όλες τις αιτίες.
17. Από το 1984, έχουν πεθάνει ετησίως από καρδιοαγγειακά νοσήματα περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες.
18. Τα καρδιακά νοσήματα είναι πρώτα στον κατάλογο αιτιών θανάτου ουσιαστικά σε κάθε βιομηχανική κοινωνία για τα περασμένα 30-40 χρόνια. Το ολικό οικονομικό κόστος για καρδιοαγγειακά νοσήματα στις ΗΠΑ το 1998 ήταν 274,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει 15 δισεκατομμύρια περισσότερα από το 1997.
19. Οι άνθρωποι που λένε ότι αισθάνονται άγχος ή κατάθλιψη έχουν δύο με τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση από άτομα ηρεμότερα και πιο ευτυχισμένα.
20. Μελέτες τριών δεκαετιών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θάνατοι από καρκίνο και καρδιοαγγειακά νοσήματα οφείλονται περισσότερο στο συναισθηματικό στρες παρά στο κάπνισμα. Οι άνθρωποι που είναι ανίκανοι να διαχειριστούν αποτελεσματικά το στρες τους είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από άτομα χωρίς στρες.
21. Ο ξαφνικός θάνατος από καρδιά είναι μέχρι 6 φορές πιο πιθανός ανάμεσα σε ανθρώπους που παραπονιούνται για υψηλό άγχος παρά σ’ εκείνους που είναι πιο ήρεμοι.
22. Η πιθανότητα θανάτου λόγω στεφανιαίας νόσου για 100.000 γυναίκες είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την πιθανότητα θανάτου λόγω καρκίνου του στήθους (είναι η νόσος που οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο).
23. Σε μια μελέτη του 1966 πάνω σε 240 μεσήλικες στη Φιλανδία που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια ανημποριάς ? εκείνοι που ένιωθαν πιο ανήμποροι είχαν 2 με 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.
24. Μία διεθνής μελέτη 2.829 ανθρώπων ηλικίας μεταξύ 55 και 85 βρήκε ότι άτομα που δήλωσαν ότι ήταν σε υψηλό επίπεδο «κύριοι του εαυτού τους» – ένιωθαν ότι είχαν τον έλεγχο πάνω στα γεγονότα της ζωής ? είχαν σχεδόν 60% λιγότερο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με αυτούς που ένιωθαν σχετικά ανήμποροι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής. B. Penninx et al. Am J Epidemiol. 1997; 146(6)
25. Σε μια μελέτη 5.716 μεσηλίκων, εκείνοι με τις μεγαλύτερες ικανότητες αυτοκυριαρχίας είχαν πάνω από 50 φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν και χωρίς χρόνια νοσήματα 15 χρόνια αργότερα από αυτούς με χαμηλότερη αυτοκυριαρχία. R. Grossarth-Maticek & H. Eysenck. 1995; 19(6)
Τι είναι η τεχνική Ακούγοντας την Καρδιά;
1. Το Ακούγοντας την Καρδιά προκαλεί μια άμεση και βαθιά αλλαγή στον τρόπο θεώρησης της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, σπάζοντας τον κύκλο του στρες με την απομάκρυνση της πηγής του.
2. Η έρευνα έχει δείξει ότι είναι η καθημερινή συσσώρευση μικρών στρες που επιβαρύνει την καρδιά παρά τα μεγαλύτερα στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή.
3. Σταματώντας να επαναξιολογούμε και αποκτώντας διαφορετική αντίληψη, έχουμε τη δυνατότητα να δράσουμε διαφορετικά.
Σχόλια πάνω στην αποτελεσματικότητα του Ακούγοντας την Καρδιά
«? μοναδικά πολύτιμο, αποτελεσματικό και ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο λόγω του ότι μπορούν οι άνθρωποι να το εφαρμόσουν σε πραγματικό χρόνο.»
?Richard Podell, M.D.
«Το Ακούγοντας την Καρδιά βοηθά τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν το στρες της ευαισθησίας στο περιβάλλον και να εξισορροπήσουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Οι ανταποκρίσεις που παίρνω από ασθενείς είναι πολύ θετικές.»
?Roy Fox, M.D., Director of the Nova Scotia Environmental Health Clinic
«Τα αποτελέσματα είναι τεράστια. Ογδόντα τοις εκατό των καρδιοπαθών αισθάνονται ότι το στρες είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην ασθένειά τους. Αυτό ήταν πάντα απογοητευτικό γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχαν πολλά να τους προσφέρουμε. Τώρα υπάρχει.»
?T. Gregory Quinn, M.D., Cardiologist
«Η ωφελιμότητα αυτής της εξαιρετικής τεχνικής του Ακούγοντας την Καρδιά ουσιαστικά διαβεβαιώνει ότι η έρευνα στο Ινστιτούτο Αριθμητικής της Καρδιάς θα συνεχίσει να παράγει ανακαλύψεις μεγάλης πρακτικής σημασίας και δυνητικώς μακρόπνοες θεωρητικές εφαρμογές. Η αντικειμενική απόδειξη της επέμβασης του Ακούγοντας την Καρδιά στην αντιμετώπιση του «στρες» σε ψυχολογικό και βιολογικό επίπεδο είναι επίτευγμα ορόσημο.»
?Gerhard Werner, M.D., Former Dean, University of Pittsburgh School of Medicine, Former Associate Chief of Staff, VA Medical Center
«Τα δυνητικά οφέλη των πιστών εφαρμογών της τεχνικής του Ινστιτούτου Αριθμητικής της Καρδιάς συμπεριλαμβάνουν βελτίωση της καρδιοαγγειακής λειτουργίας, ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, μεγαλύτερη γαλήνη, μείωση των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με το στρες, μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα, απελευθέρωση από την τυραννία και τις καταστροφικές για την υγεία επιπτώσεις του χρόνιου θυμού και της εχθρότητας και, κατά τη γνώμη μου, ελάττωση του σωματικού πόνου.»
?Bruce N. Eimer, Ph.D., ABPP, Clinical Psychologist, Author of Pain Management Psychotherapy: A Practical Guide
«Ήταν μεγάλη έκπληξη όταν είδα πόσο ισχυρό εργαλείο είναι η τεχνική Ακούγοντας την Καρδιά σε δυσάρεστες καταστάσεις? σε βοηθά να μπεις στη μάχη νιώθοντας ήρεμος, προσεκτικός και χαρούμενος.»
?Men’s Fitness
«Αυτή η τεχνική έχει κάνει εξαιρετική διαφορά στο ηθικό των ομάδων. Πριν να τη δοκιμάσουν, 46% έλεγαν ότι συχνά ένιωθαν κατάκοποι. Αφού την εξάσκησαν, αυτός ο αριθμός έπεσε στο 9%. Μερικά μέλη του προσωπικού μάλιστα έλεγαν ότι αισθάνονταν πιο καλοσυνάτοι.»
?Carol Mortimer, Director of Healthcare, Hewlett- Packard, (U.K.)
«Τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης του Ακούγοντας την Καρδιά είναι απολύτως πρωτοφανή. Επιστρέψαμε από τη συνάντηση γνωρίζοντας ότι είχαμε καταφέρει σε δύο μέρες κάτι που θα μας είχε πάρει μήνες να πετύχουμε χωρίς αυτό το εργαλείο.»
?Judith Hamilton, Videoconference Consultant
Πώς εφαρμόζεται η τεχνική;
1. Κάντε ένα διάλειμμα ώστε να μπορέσετε προσωρινά να απαλλαγείτε από τις σκέψεις και τα συναισθήματα ? ιδιαίτερα αυτά που σας προκαλούν άγχος.
2. Εστιαστείτε στην περιοχή γύρω από την καρδιά ? τώρα αισθανθείτε την αναπνοή σας να μπαίνει μέσα από την καρδιά και να βγαίνει από το ηλιακό πλέγμα. Εφαρμόστε αυτή την αναπνοή μερικές φορές για να διευκολυνθείτε στην τεχνική.
3. Προσπαθήστε σοβαρά να νιώσετε ένα θετικό συναίσθημα. Αυτό μπορεί να είναι ένα γνήσιο αίσθημα εκτίμησης ή αγάπης για κάποιον ή κάτι στη ζωή σας.
4. Ρωτήστε τον εαυτό σας ποια στάση ή πράξη θα ήταν αποτελεσματική και ικανή να εξισορροπήσει και να ηρεμήσει το σύστημά σας.
5. Βιώστε ήσυχα κάθε αλλαγή στην αντίληψη ή το συναίσθημα και κρατήστε την όσο περισσότερο μπορείτε.
Τι αποτελέσματα βρέθηκαν στο εργαστήριο;
Στο εργαστήριο, βρέθηκε ότι το βίωμα αυτών των θετικών συναισθημάτων προσφέρει:
1. Αναγέννηση του αμυντικού συστήματος
2. Διευκόλυνση της υγείας και ευεξίας
3. Αύξηση της διαύγειας
4. Ικανότητα μεγαλύτερης διάκρισης
Ποιες είναι κάποιες μορφές Εφαρμογής της τεχνικής Ακούγοντας την Καρδιά;
1. Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
2. Υποστήριξη της σωματικής υγείας και ζωτικότητας
3. Βελτίωση της εξισορρόπησης του αυτόνομου νευρικού συστήματος (μεταξύ συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος)
4. Αρρυθμία
5. Υπέρταση
6. Νόσος στεφανιαίας αρτηρίας
7. Πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας, κατάθλιψη
8. Ευερέθιστο έντερο
9. Άσθμα
10. Διαβήτης
11. Υπογλυκαιμία
12. Ινομυαλγία
13. Μεγάλη ποικιλία συναισθηματικών προβλημάτων
14. Μεγαλύτερη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
15. Μεγαλύτερη δημιουργικότητα
16. Ικανότητα ηρεμίας ανεξάρτητα από εξωτερικούς ενοχλητικούς παράγοντες
17. Αυξημένη ικανότητα αποδοχής και αγάπης των άλλων ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά τους
Γνωρίζατε τα ακόλουθα για την καρδιά σας;
Η καρδιά σας είναι:
1. Μια αντλία που προμηθεύει αίμα σε ολόκληρο το σώμα μας.
2. Είναι επίσης το κύριο κέντρο ηλεκτρικής ισχύος μας. Παράγει ισχύ 2,5 Βατ, δηλαδή 40 με 60 φορές περισσότερη από τον εγκέφαλο.
3. Εκπέμπει ηλεκτρικό σήμα που μπορεί να μετρηθεί σε κάθε σημείο του σώματος.
4. Αυτό το ηλεκτρικό σήμα διαπερνά κάθε κύτταρο.
5. Η ποιότητα αυτού του σήματος μπορεί να επηρεάσει τα κύτταρά μας.
6. Η ποιότητα του καρδιακού σήματος επηρεάζει πάρα πολύ τον εγκέφαλο και το νου μας και επίσης το αμυντικό μας σύστημα.
7. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αριθμητικής της Καρδιάς, τα πιο παραγωγικά ναρκωτικά είναι μέσα στο ενδοκρινικό μας σύστημα.
Το παραπάνω διάγραμμα δείχνει τον τρόπο με τον οποίο τα νευρικά συστήματα συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια υγιή εξισορρόπηση της αυτόνομης δραστηριότητας του νευρικού συστήματος. Η τεχνική Ακούγοντας την Καρδιά αυξάνει αυτήν την εξισορρόπηση.
Πιο κάτω στο διάγραμμα Β(1) βλέπουμε πώς συμπεριφέρεται η καρδιά όταν βρισκόμαστε κάτω από στρες, απογοήτευση και θυμό. Ο ρυθμός της καρδιάς είναι γρήγορος και χαοτικός δημιουργώντας την ίδια κατάσταση στον εγκέφαλο, το νου και τα κύτταρα.
Στο δεύτερο διάγραμμα Β(2) βλέπουμε το ρυθμό της καρδιάς όταν έχουμε ειλικρινή εκτίμηση, αγάπη ή γαλήνη. Αυτή η κατάσταση της καρδιάς επηρεάζει το νου αυξάνοντας την ισορροπία του νευρικού συστήματος, την αποτελεσματικότητα του αμυντικού συστήματος και τη διαύγεια του νου.
Παρακάτω βλέπουμε την ελάττωση της πίεσης του αίματος σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής της τεχνικής Ακούγοντας την Καρδιά.
Το Ακούγοντας την Καρδιά δημιουργεί μεγαλύτερη γνωστική λειτουργία
Όπως φαίνεται παρακάτω στα αποτελέσματα της έρευνας, ο χρόνος που απαιτείται για σωστή αντίδραση σε ένα πρόβλημα έχει ελαττωθεί κατά 37 μονάδες.
Βλέπουμε κάτω τη βελτίωση στη νοητική κατάσταση των μαθητών που χρησιμοποιούν το Ακούγοντας την καρδιά
Και την επιπλέον βελτίωση των τελειόφοιτων μαθητών του Γυμνασίου μετά το Ακούγοντας την Καρδιά
Η χρησιμοποίηση του Ακούγοντας την Καρδιά σε περιβάλλοντα μεγάλων επιχειρήσεων
Μια από τις μεγαλύτερες Τράπεζες του Καναδά είναι οπαδός της εκπαίδευσης στο Ακούγοντας την Καρδιά. Με ισχυρή απόφαση ? ο Έλεγχος του Εργασιακού Στρες Προάγει την Αποτελεσματικότητα της Επιχείρησης και την πρόθεση για μάθηση ? εκπαίδευσε πάνω από 1300 υπαλλήλους στο Ακούγοντας την Καρδιά για διάστημα πάνω από έναν χρόνο. Η Τράπεζα είχε 5 εσωτερικούς εκπαιδευτές ειδικούς στη διδασκαλία της τεχνικής Ακούγοντας την Καρδιά, οι οποίοι έκαναν σεμινάρια σε υπαλλήλους ανάλογα με τη θέση, την ηλικία, το υπόβαθρο και τη μόρφωση. Ακολουθεί ένα δείγμα των υπαλλήλων που μετρήθηκε έξι με οκτώ μήνες μετά την εκπαίδευση.
Τι γίνεται με τη Δύναμη της Αδρεναλίνης;
Όπως έχει δείξει η επιστήμη, οι αγχωτικές αντιδράσεις προκαλούν την απελευθέρωση ορμονών που μπορούν να δημιουργούν ενεργοποίηση και απόλαυση προς στιγμήν, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν κενά και καταστροφές στο ανθρώπινο σύστημα μακροχρόνια. Οι αγχωτικές αντιδράσεις αναχαιτίζουν τη λειτουργία του φλοιού και, επομένως, εμποδίζουν την καθαρή, παραγωγική σκέψη.
Ο Πίνακας του Επιστημονικού Προσωπικού για την προηγούμενη έρευνα
? Maria Lourdes Arguelles, Ph.D., M.S., B.A., Chair of the Faculty Executive Committee, Professor of Education and Cultural Studies, Claremont Graduate University, Claremont, CA.
? J. A. Armour, M.D., Ph.D., Dept. of Physiology and Bio physics, Faculty of Medicine, Dalhousie University, Halifax, Canada.
? Cleve Backster, Polygraph expert; Director, Backster Research Foundation, San Diego, CA.
? Linda Caviness, Ph.D., Professor, La Sierra University, School of Education, Glendale, CA.
? Bob Barrios-Choplin, Ph.D., Stress and Emotion Researcher;, U.S. Naval Post Graduate School, Monterey, CA.
? Raymond Trevor Bradley, Ph.D., Research Scientist Consultant, Center for Brain Research and Information and Sciences, Radford University; Director, Institute for Whole Social Science;
? Joseph Z. Davids, M.D., F.A.C.C., Caldwell Internal Medicine, Caldwell, ID.
? William C. Gough, Ph.D., Physicist; President, Foundation for Mind-Being Research, Los Altos, CA.
? Gail Ironson, M.D., Ph.D., Professor of Psychology and Psychiatry, University of Miami, Miami, FL.
? David Joffe, Biomedical Engineer and Mathematician, Boulder, CO.
? James R. Johnston, Ph.D., Senior Scientist, ORION Re search; Vice President, Integral Health Network, Berkeley, CA.
? Joe Kamiya, Ph.D., Originator of biofeedback technology; former Professor of Medical Psychology, Research Psychologist, University of California, San Francisco.
? Leonard Laskow, M.D., Author – Healing with Love, Mill Valley, CA.
? Lee Lipsenthal, M.D., Vice President and Medical Director, The Preventive Medicine Research Institute, Sausalito, CA; ?Physician, Heal Thy self? Program, San Anselmo, CA.
? Joe F. McCaffrey, M.D., Vascular Surgeon, Auburn Memorial Hospital, Auburn, NY.
? Mona Oyos, B.S., C.V.T., N.B.C.P.T., R.D.C.S., Cardiovascular Specialist, Ultrasonagrapher, San Jose, CA.
? Joseph Chilton Pearce, Author – The Crack in the Cosmic Egg, The Magical Child and Evolution’s End, Faber, VA.
? Karl H. Pribram, M.D., Ph.D. (Hon.), Neurological Surgery, Medical Psychotherapy; Professor Emeritus, Stanford University; Distinguished Research
? Professor, Georgetown University, Washington, D.C.
? Paul J. Rosch, M.D., F.A.C.P., President, The American Institute of Stress; Clinical Professor of Medicine and Psy chi a try, New York Medical College.
? Donald Singer, M.D., F.A.C.P., F.A.C.C., F.C.C.P.; Specialist in heart rate variability; Former Director of the Reingold ECG Center and Professor of Medicine and Pharmacology, Northwestern University School of Medicine, Chicago, IL.
? Keith A. Wesness, B.Sc., Ph.D., F.S.S. C.Psychol, F.B.P.sS., Chief Executive, Cognitive Drug Research Ltd, Berkshire, UK.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να γράφετε τα σχόλιά σας, αρκεί να μην περιέχουν υβριστικές λέξεις, η προσβολές για οποιονδήποτε. κακόβουλα σχόλια θα διαγράφονται μαζί με τον συγγραφέα τους.Ευχαριστώ.