Χαλάλι τα 600.000 ευρώ που μας κόστισε η έκθεση «Ναυτίλος, Ταξιδεύοντας την Ελλάδα», γιατί σχηματίστηκαν ουρές στο Μουσείο Bozar των Βρυξελλών, εκπλήσσοντας και τους ίδιους τους υπευθύνους του βελγικού μουσείου, οι οποίοι παραχώρησαν επί ενοικίω στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού μία αίθουσα όχι από τις προνομιούχες που διατίθενται για περιοδικές εκθέσεις, καθώς είναι μακρόστενη σαν διάδρομος πλάτους 2-2,50 μέτρων.

«Πρώτη φορά τόσο σημαντικά εκθέματα από τόσο διαφορετικές χρονικές περιόδους παρουσιάζονται μαζί» ανέφερε η Μαρία Δαμανάκη, μετά την περιήγησή της με εκατοντάδες άλλους τη βραδιά των εγκαινίων. «Η έκθεση αυτή δεν αποτελεί μονάχα διάπλου της θάλασσας, αλλά και διάπλου του χρόνου. Με καθιστά περήφανη ως Ελληνίδα και ως Ευρωπαία, με εμπνέει ως Ελληνίδα επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων. Γιατί η θάλασσα αποτελεί πάντα έμπνευση για νέες αναζητήσεις, για νέες γνώσεις, για επικοινωνία. Και σήμερα συνδέεται με την ανάπτυξη, με τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική» είπε. Οσο για τον αντιπρόεδρο του δ.σ. του Bozar Michel Praet, μίλησε για το διαχρονικό δεσμό του Ελληνισμού με τη θάλασσα, αλλά και για την προσφορά του πολιτισμού μας στις έννοιες της επικοινωνίας, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας.
Νωρίτερα, ένας μεγάλος αριθμός Βέλγων δημοσιογράφων είχε συρρεύσει στο Bozar για τη συνέντευξη Τύπου της έκθεσης.
«Εχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε μια πολύ σημαντική διοργάνωση, που αφηγείται στην ιστορία της ίδιας της Ελλάδας», είπε ο διευθύνων σύμβουλος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Καλών Τεχνών των Βρυξελλών, Paul Dujardin. Και αφού αναφέρθηκε στη συνεργασία του Bozar με το Μέγαρο Μουσικής και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, καθώς και με σύγχρονους Ελληνες καλλιτέχνες, όπως ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου, εξήρε τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκε η δημιουργική ομάδα του ΥΠΠΟΑ και συνεργάστηκε με τους υπευθύνους του βελγικού πολιτιστικού οργανισμού.
«Αυτή η έκθεση είναι αυθεντικά και ουσιαστικά ελληνική» τόνισε προς τους ξένους δημοσιογράφους η γ.γ. Πολιτισμού και πρόεδρος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής της έκθεσης, Λίνα Μενδώνη, επισημαίνοντας ότι πολλά από τα εκθέματα παρουσιάζονται πρώτη φορά εκτός Ελλάδας, ορισμένα μάλιστα δεν είχαν καν εκτεθεί προηγουμένως. Τέλος επισήμανε ότι αυτές οι εκθέσεις είναι σπάνιες σε διεθνές επίπεδο, γιατί είναι πολύ απαιτητικός ο τρόπος παρουσίασης έργων τόσο διαφορετικών εποχών και τεχνοτροπιών. Η έκθεση αυτή θα παραμείνει στις Βρυξέλλες ώς τις 24 Απριλίου, ενώ ήδη συζητείται να έρθει κατόπιν στην Αθήνα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.


Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να γράφετε τα σχόλιά σας, αρκεί να μην περιέχουν υβριστικές λέξεις, η προσβολές για οποιονδήποτε. κακόβουλα σχόλια θα διαγράφονται μαζί με τον συγγραφέα τους.Ευχαριστώ.