Νεα Άρθρα
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Οι μούμιες της Αιγύπτου είναι πιο αρχαίες από όσο πιστεύαμε!

Οι μούμιες της Αιγύπτου είναι πιο αρχαίες από όσο πιστεύαμε!

Oι πρώτες μούμιες εμφανίστηκαν στην αρχαία Αίγυπτο 1.500 χρόνια νωρίτερα, μεταξύ 4500 και 3100 π.Χ

Νέα δεδομένα που αποδεικνύουν ότι οι πρώτες μούμιες εμφανίστηκαν στην αρχαία Αίγυπτο 1.500 χρόνια νωρίτερα από ό,τι αρχικά πιστευόταν, ανακάλυψαν ερευνητές από τα πανεπιστήμια Γιορκ, Μακουάρι και Οξφόρδη. Τα αποτελέσματα των ερευνών, που διήρκεσαν 11 χρόνια, αναγάγουν την τεχνική διατήρησης των νεκρών πολύ πιο πίσω, περισσότερο από μία χιλιετία.
 Όπως αναφέρει άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδαwww.phys.org, στην αιγυπτιακή προϊστορία μεταξύ 4500 και 3100 π.Χ., τα σώματα «αποξεραίνονταν» φυσικά μέσα από τη δράση της ζεστής, στεγνής άμμου της ερήμου.

Τα επιστημονικά δεδομένα για την αρχαιότερη χρήση ρητινών στην τεχνική μουμιοποίηση περιορίζονταν, μέχρι σήμερα, σε απομονωμένα περιστατικά κατά τη διάρκεια του Αρχαίου Βασιλείου (2200 π.Χ.), η δε χρήση τους γινόταν ακόμα πιο συχνή και εμφανής κατά τη διάρκεια του Μέσου Βασιλείου (2000-1600 π.Χ.).
Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα από τα τρία πανεπιστήμια προσδιόρισε την παρουσία σύνθετων παραγόντων ταρίχευσης σε λινά περιτυλίγματα, που χρησιμοποιήθηκαν σε τάφους που ανήκουν σε ένα από τα πρωιμότερα νεκροταφεία της αρχαίας Αιγύπτου στη Mostagedda, στην περιοχή της Άνω Αιγύπτου.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό σύγχρονων μεθόδων, όπως η αέρια χρωματογραφία- φασματογραφία μάζας και η θερμική εκρόφηση/πυρόλυση, για τον προσδιορισμό ουσιών, όπως η ρητίνη πεύκου, το εκχύλισμα ενός αρωματικού φυτού, ενός φυτικού ελαίου κ.α., που χρησιμοποιήθηκαν στο ταφικό περιτύλιγμα. «Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες ορισμένων από αυτά τα συστατικά και η εντοπισμένη διατήρηση κάποιων μαλακών ιστών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τις απαρχές ενός πειραματισμού που θα εξελισσόταν στην πρακτική της μουμιοποίησης της φαραωνικής περιόδου» αναφέρει ο Δρ. Μπάκλεϊ, ο οποίος που σχεδίασε την πειραματική έρευνα και διεξήγαγε τις χημικές αναλύσεις.
Πηγή:http://www.news.gr/kosmos/episthmonikes-anakalypseis/article/168694/oi-moymies-ths-aigyptoy-einai-pio-arhaies-apo-oso.html
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε ελεύθερα να γράφετε τα σχόλιά σας, αρκεί να μην περιέχουν υβριστικές λέξεις, η προσβολές για οποιονδήποτε. κακόβουλα σχόλια θα διαγράφονται μαζί με τον συγγραφέα τους.Ευχαριστώ.


LilantioNews

LilantioNews
Το Ληλάντιο στην οθόνη σας