Νεα Άρθρα
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Η πρώτη εβδομάδα με το νεογέννητο

Από: Ελένη Χαδιαράκου

Οι πρώτες ημέρες της ζωής με το μωρό είναι συναρπαστικές αλλά και δύσκολες, κυρίως για τη μαμά που είναι λεχώνα. Ας δούμε λοιπόν τα βασικά σημεία της φροντίδας του νεογέννητου αυτήν την πρώτη περίοδο της συνύπαρξής σας.

1. Αναγνωρίστε το κλάμα του μωρού
Το μοναδικό μέσο που έχει το παιδί στη διάθεσή του για να εκφράσει τα συναισθήματα και τις ανάγκες του, είναι το κλάμα. Όσο περνούν οι μέρες, οι γονείς μαθαίνουν να αποκωδικοποιούν τα διάφορα ήδη κλάματος (του πόνου, της πείνας, της ανάγκης για αγκαλιά) και να ανταποκρίνονται αναλόγως. 

2. Βρείτε το σωστό παιδίατρο
Λίγες ημέρες μετά την επιστροφή στο σπίτι από το μαιευτήριο ο παιδίατρος θα έρθει στο σπίτι να δει 
το βρέφος. Όλες μας οι απορίες, ακόμη και εκείνες που ηχούν περιττές ή ανόητες πρέπει να μεταφέρονται στον γιατρό. Και επειδή οι ερωτήσεις σε αυτή τη φάση είναι συνήθως πολλές, μπορούμε να τις καταγράψουμε πριν από την επίσκεψη.

3. Μην παθαίνετε εμμονή με το ζύγισμα του μωρού 
Όλες οι μαμάδες το παθαίνουμε, αλλά καλό θα ήταν να μην ζυγίζετε το μωρό σας πριν και μετά από κάθε θηλασμό, ούτε καν καθημερινά. Προτιμότερο είναι μια φορά την εβδομάδα (την ίδια ημέρα και ώρα) και αντίστοιχη καταγραφή του βάρους για τρείς μήνες.

4. Καταγράφετε τα γεύματά του 
Επειδή μετά αμέσως τον τοκετό το μυαλό κάθε νέας μαμάς είναι αποσυντονισμένο, ένα σημειωματάριο είναι πάντα βοηθητικό. Είναι σημαντικό λοιπόν για τον πρώτο μήνα να γράφετε σε ένα σημειωματάριο τα γεύματα του μωρού σας με ημερομηνία, γιατί έτσι θα μπορείτε να βγάλετε πιο εύκολα και σωστά συμπεράσματα. Ιδίως εάν θηλάσετε, καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή τη μαία σας για την πορεία του θηλασμού σας.

5. Βοηθήστε το μωρό να κοιμηθεί 
Δημιουργήστε συνθήκες ημέρας και νύχτας αντίστοιχα ώστε να βοηθήσετε το μωρό σας να ρυθμίσει το βιολογικό του ρολόι. Τη νύχτα μην ανάβετε το δυνατό φωτισμό του δωματίου, προτιμήστε ένα επιτραπέζιο φωτισμό ρυθμιζόμενο και συγκεντρώστε στο κομοδίνο σας ότι θα χρειαστεί για τις νυχτερινές αλλαγές πάνας και τους θηλασμούς σας

6. Αλλάξτε το μωρό πριν το θηλάσετε 
Αν και δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες πάνω σε αυτό, μια που κάθε μαμά βρίσκει κάπως μόνη της το πρόγραμμά της, καλύτερα να προηγείται η αλλαγή της πάνας και μετά ο θηλασμός. Το βράδυ κάντε ένα μπανάκι στο μωρό σας , ένα μασάζ σε όλο του το σώμα και μετά θηλάστε το για όσο περισσότερη ώρα μπορείτε. Έτσι θα μπορέσει να χαλαρώσει και να κοιμηθεί πιο καλά και περισσότερη ώρα. Μην ξεχνάτε για περίπου 10' λεπτά να το κρατάτε σε στάση ρεψίματος πριν το βάλετε στη κούνια του για ύπνο.

7. Ντύστε το μωρό σωστά 
Το ντύσιμο του μωρού θέλει προσοχή. Δεν το φορτώνουμε με πολλά ρούχα, ώστε να μην ιδρώνει. Για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν κρυώνει του φοράμε μια στρώση ρούχα παραπάνω από ότι φοράμε εμείς στο ίδιο περιβάλλον. Τα ρούχα του παιδιού πρέπει να είναι μαλακά, χωρίς κουμπιά, φερμουάρ και αντικείμενα που μπορούν να αποκοπούν, ενώ εξαιρετικά βοηθητικό είναι να ξεκουμπώνουν στον καβάλο, ώστε να διευκολύνεται η αλλαγή πάνας.

8. Αφοσιωθείτε στον θηλασμό 
Μην ξεχνάτε ότι η ώρα του θηλασμού είναι η ώρα της επικοινωνίας, της κορύφωσης των συναισθημάτων και της επαφής σας. Γι' αυτό μην αποσπάτε την προσοχή σας αυτές τις στιγμές μιλώντας στο τηλέφωνο ή βλέποντας τηλεόραση. Δώστε στο μωρό σας ποιοτικό χρόνο και να είστε σίγουρη ότι θα σας ανταμείψει μελλοντικά με την επικοινωνία για την οποία εσείς θα βάλετε πρώτοι το λιθαράκι και πάνω εκεί θα χτίσετε μια σχέση αληθινή και μοναδική.

9. Φροντίστε τον εαυτό σας 
Ο θηλασμός είναι τόσο δύσκολος όσο και ευχάριστος, τόσο κουραστικός όσο και σημαντικός, τόσο επίπονος όσο και λυτρωτικός. Γι' αυτό μην ξεχνάτε να τρέφεστε με συχνά και μικρά γεύματα, να ξεκουράζεστε όσο μπορείτε και να παίρνετε ψυχολογική υποστήριξη από τους ανθρώπους που έχετε επιλέξει γι' αυτό τον σκοπό. Ζητήστε από κάθε άνθρωπο που είναι στο πλάι σας, να σας δώσει αυτό που μπορεί και εσείς χρειάζεστε, τουλάχιστον για τις πρώτες αυτές ημέρες. Εσείς ασχοληθείτε κυρίως με τον εαυτό σας και το μωρό σας.

10. Βάλτε μέτρο στους επισκέπτες 
Τις πρώτες σαράντα ημέρες καλό είναι να αποφεύγετε τις πολλές επισκέψεις και ιδίως επισκέψεις μικρών παιδιών. Σίγουρα όλοι θα θέλουν να δουν το μωρό αλλά τουλάχιστον στην αρχή θα πρέπει να βάλετε κάποιο μέτρο. Το μωρό σας χρειάζεται λίγο καιρό για να αναπτύξει το ανοσοποιητικό του με τα αντισώματα που παίρνει από το θηλασμό. Επίσης το ωράριο ύπνου και γευμάτων είναι στην αρχή ακατάστατο και εσείς χρειάζεστε ξεκούραση.
Πηγή:imommy
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε ελεύθερα να γράφετε τα σχόλιά σας, αρκεί να μην περιέχουν υβριστικές λέξεις, η προσβολές για οποιονδήποτε. κακόβουλα σχόλια θα διαγράφονται μαζί με τον συγγραφέα τους.Ευχαριστώ.


LilantioNews

LilantioNews
Το Ληλάντιο στην οθόνη σας