Η θετική σκέψη είναι το κλειδί της μακροζωίας – Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών
Η παχυσαρκία, το κάπνισμα και το άγχος έχουν συνδεθεί με τις καρδιοπάθειες, αλλά μια νέα βρετανική μελέτη δείχνει ότι μια θετική στάση ζωής μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση καρδιακών και να μας προστατέψουν. Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως βιώνουν καρδιακά προβλήματα και ειδικά στη χώρα μας ο αριθμός των ασθενών είναι αποκαρδιωτικός.
Αλλά η αισιοδοξία μπορεί να μειώσει δραστικά τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Το Βρετανικό Ίδρυμα για την καρδιά και το University College του Λονδίνου μελέτησαν την στάση ζωής 369 ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με ασταθή στηθάγχη και καρδιακά επεισόδια και παρακολούθησαν της υγείας τους για 46 μήνες.
Βρήκαν ότι οι πιο απαισιόδοξοι ασθενείς είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν ή για περαιτέρω χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών, σε σύγκριση με τους πιο αισιόδοξους. Οι μισοί από τους πιο απαισιόδοξους ασθενείς που κάπνιζαν, είχαν αποτύχει να κόψουν το κάπνισμα ένα χρόνο μετά την επίσκεψη τους στο νοσοκομείο. Αντίθετα, το 85 τοις εκατό των πιο αισιόδοξων καπνιστών κατάφεραν να το κόψουν!
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι αισιόδοξοι ασθενείς είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αυξήσουν την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών μετά από μια καρδιακή προσβολή. Σαράντα τοις εκατό έτρωγαν τις συνιστώμενες πέντε ή περισσότερες μερίδες λαχανικών την ημέρα, ενώ μόνο το 20 τοις εκατό από τους πιο απαισιόδοξες έκαναν το ίδιο.
Η αισιοδοξία σώζει ζωές!
Ο καθηγητής Andrew Steptoe, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να λάβουν υπόψη τους συμβουλές σχετικά με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως το να κόψουν το κάπνισμα και να τρώνε πιο υγιεινά και αυτό οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα. Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να παροτρύνουμε τους απαισιόδοξους ασθενείς να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία».
Ο δρ Μάικ Knapton, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, δήλωσε: «Τα επόμενα βήματα για την έρευνα αυτή θα ήταν να αποδείξουμε ότι η ψυχοθεραπεία που μας κάνει πιο αισιόδοξους μπορεί να βελτιώσει την υγεία των πιο απαισιόδοξων. Μια σοβαρή κατάσταση, όπως η στηθάγχη ή η καρδιακή προσβολή μπορεί να έχει ένα σημαντικό ψυχολογικό κόστος, το οποίο γνωρίζουμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, μειώνοντας περαιτέρω τις πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης».
Στη δεκαετή μελέτη τους, οι ερευνητές βρήκαν ότι 37 τοις εκατό των πιο απαισιόδοξων ασθενών υπέστησαν περαιτέρω καρδιακές προσβολές, καρδιακές χειρουργικές επεμβάσεις ή και θάνατο, τέσσερα χρόνια μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο σε σύγκριση με το 19 τοις εκατό των πιο αισιόδοξων, οι οποίοι πήγαν καλύτερα. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Psychosomatic Medicine.
Χθες το βράδυ, η καρδιολόγος Δρ Aseem Malhotra είπε: «Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η ψυχική υγεία και το στρες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, σε συνδυασμό με τη δίαιτα, στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου. Ογδόντα τοις εκατό των καρδιαγγειακών παθήσεων σχετίζονται με τον τρόπο ζωής».
Πηγή:http://www.typosthes.gr/gr/igia-epistimi/article/57498/skefteite-thetika-kai-ziste-perissotero-/
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να γράφετε τα σχόλιά σας, αρκεί να μην περιέχουν υβριστικές λέξεις, η προσβολές για οποιονδήποτε. κακόβουλα σχόλια θα διαγράφονται μαζί με τον συγγραφέα τους.Ευχαριστώ.