Ανάλυσέ Το | 5 τρόποι να ανέβεις ψυχολογικά!
Υπάρχουν μέρες που δεν θέλεις να σηκωθείς από το κρεβάτι… Πόσο τυχαία είναι όμως η κακή διάθεση; Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη την αντιμετωπίζει με 5 τρόπους
Όλοι ζούμε ημέρες που δεν θέλουμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι… Που έχουμε «τις μαύρες μας» και όλα μας φαίνονται ανιαρά και ανούσια.
Και εγώ δεν πάω πίσω… Μία από τις προηγούμενες ημέρες ξύπνησα μην έχοντας καμία όρεξη για τίποτα… Αν και η μικρούλα χωρίς καμία προσπάθεια, σχεδόν πάντα καταφέρνει να με κάνει να ξαναβρώ το κέφι μου, υπάρχουν και εκείνες οι ημέρες που η μαυρίλα παραμονεύει και δεν λέει να φύγει…
Θα μπορούσα να σου πω ότι είμαστε άνθρωποι και ότι η κακή διάθεση είναι στο πρόγραμμα. Ισχύει κι αυτό. Αυτό που ισχύει παραπάνω όμως είναι το ότι αυτές οι ημέρες δεν έρχονται τυχαία.
Όποτε μου συμβαίνει, προσπαθώ πολύ να θυμηθώ πότε ξεκίνησε. Έγινε κάτι και χάλασε η διάθεσή μου; Μήπως σκέφτηκα κάτι; Μήπως και τα δυο; Πάντα κάτι εντοπίζω. Συνήθως ένα περιστατικό που οδήγησε σε μια σειρά σκέψεων, που τελικά κατάφεραν να ρίξουν την ψυχολογία μου. Η κακή διάθεση βέβαια έχει και συνέπειες… Νευρικότητα, αϋπνία ή υπνηλία, έλλειψη συγκέντρωσης, πολύ ή ελάχιστο φαγητό κλπ… Στη δική μου περίπτωση συνήθως οδηγεί στην αϋπνία, στο ελάχιστο φαγητό (τώρα με το θηλασμό αυτό δεν ισχύει) και στην έλλειψη συγκέντρωσης.
Το καμπανάκι δεν αργεί να χτυπήσει και μου λέει «φτάνει τόσο! Άλλαξε διάθεση! Βρες το πρόβλημα και λύσε το!»
Αφού έχω εντοπίσει την αρχή του κακού, ξεκινάω την τροποποίηση των κακών σκέψεων. Για παράδειγμα, έχω εντοπίσει στον εαυτό μου την επανάληψη ενός συχνού λάθους… Έχω συχνά υψηλές προσδοκίες από τους γύρω μου και φυσικά από τον εαυτό μου… Συχνά θα σκεφτώ «εγώ δεν θα του/της το έκανα αυτό» ή «μα πώς γίνεται να μην το σκεφτεί» ή «γιατί δεν έκανα το τάδε πράγμα εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή;»…
Οι υψηλές προσδοκίες είναι συχνό φαινόμενο και πάντα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα…: Θυμό, άγχος και ενοχές.
Για τις μέρες που έχεις τις μαύρες σου, έχω τρόπους να αλλάξεις διάθεση!
1. Βρες τη δύναμη
Συνειδητοποίησε ότι εσύ δημιουργείς αυτή τη διάθεση στον εαυτό σου και άρα εσύ είσαι εκείνος που μπορεί να την αλλάξει. Με την ίδια δύναμη που προκαλείς άγχος ή μελαγχολία στον εαυτό σου, με την ίδια μπορείς να προκαλέσεις αισιοδοξία, χαρά και ηρεμία. Από μόνη της αυτή η συνειδητοποίηση θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις αυτοπεποίθηση για να βρεις δύναμη να αλλάξεις.
2. Σταμάτα να αυτομαστιγώνεσαι!
Αν νομίζεις ότι αυτές οι μέρες είναι η τιμωρία σου, ώστε την επόμενη φορά να μην επαναλάβεις το ίδιο λάθος, κάνεις το μεγαλύτερο λάθος! Ο μόνος τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι απλά να μάθεις από την εμπειρία σου. Και μην ξεχνάς το κυριότερο! Δεν μπορείς πάντα να κάνεις το σωστό, όσο σκληρά κι αν προσπαθήσεις γι’ αυτό.
3. Έχεις επιλογές, μην πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό!
Πολλοί μου λένε ότι η ρουτίνα τους κουράζει. Ωστόσο, η αλλαγή τους φοβίζει. Μην ξεχνάς ποτέ ότι έχεις επιλογές. Ξέρω τι σκέφτεσαι. Δεν σου αρέσει η δουλειά σου και με την κρίση νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε αδιέξοδο, υποχρεωμένος να κάνεις κάτι που δεν σου αρέσει για πάντα!
Λοιπόν, δεν είναι έτσι. Έχεις πολύ περισσότερες επιλογές από αυτές που νομίζεις, απλά δεν τις βλέπεις. Μπορείς να επιλέξεις να δοκιμάσεις τον εαυτό σου σε ένα επάγγελμα που δεν είχες ποτέ φανταστεί, να κάνεις καινούρια πράγματα στη δουλειά σου που ποτέ δεν σκέφτηκες πριν, ακόμη και να αλλάξεις εντελώς τρόπο ζωής και μέρος που ζεις.
Λοιπόν, δεν είναι έτσι. Έχεις πολύ περισσότερες επιλογές από αυτές που νομίζεις, απλά δεν τις βλέπεις. Μπορείς να επιλέξεις να δοκιμάσεις τον εαυτό σου σε ένα επάγγελμα που δεν είχες ποτέ φανταστεί, να κάνεις καινούρια πράγματα στη δουλειά σου που ποτέ δεν σκέφτηκες πριν, ακόμη και να αλλάξεις εντελώς τρόπο ζωής και μέρος που ζεις.
4. Μπορείς να παρέμβεις στις σκέψεις σου!
Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι αντικαθιστώντας τις δυσλειτουργικές και αρνητικές σκέψεις με λειτουργικές και θετικές για σένα (θυμήσου το αντίστοιχο παλαιότερο άρθρο μου)
5. Αν λύνεται, λύσε το και αν όχι, αποδέξου το
Κάνε κάτι σοφό… Πράξε με γνώμονα του τι σε βοηθά περισσότερο στο να νιώθεις καλά και να ζεις όμορφα. Αν για παράδειγμα, ο σύντροφός σου έχει μια ενοχλητική συνήθεια και δεν αποφασίζει να την κόψει, είτε δείξε έμπρακτα τη σημαντικότητα της πράξης του (με το να του δώσεις να καταλάβει ότι αυτό που κάνει έχει πραγματικές συνέπειες στη σχέση σας) είτε αποδέξου αυτό που κάνει και βρες τρόπους να το διαχειριστείς, βάζοντας τα όρια που θα σε έκαναν να νιώθεις καλύτερα.
Κάτι για το τέλος που πάντα με προσγειώνει αλλά και με απογειώνει: Έχω τόσες πολλές ταινίες να δω, τόσες πολλές μουσικές να ακούσω, τόσα πολλά βιβλία να διαβάσω, τόσα ηλιοβασιλέματα και τοπία να δω, που δε θέλω να χάσω δευτερόλεπτο από τη ζωή μου…
Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!
Πηγή:https://www.missbloom.gr/bloggers/analyse-to/5-tropi-na-anebis-psicholoyka/
Πηγή:https://www.missbloom.gr/bloggers/analyse-to/5-tropi-na-anebis-psicholoyka/
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να γράφετε τα σχόλιά σας, αρκεί να μην περιέχουν υβριστικές λέξεις, η προσβολές για οποιονδήποτε. κακόβουλα σχόλια θα διαγράφονται μαζί με τον συγγραφέα τους.Ευχαριστώ.